MCQs on Tourism and Tourism Management - 35

1. Measuring performance, comparing measured performance to standards and taking corrective action are the three main steps in

(A) Directing process

(B) Controlling process

(C) Planning process

(D) Communicating process

Answers: (B)

2. The minimum rate of return, which the investors of firm expect to earn on its investment proposal, is called

(A) Cost of capital

(B) Value of investment

(C) Inflows

(D) Current liabilities

Answers: (A)

3. Which one of the following is not a trading account item?

(A) Purchases

(B) Fuel

(C) Power

(D) Salary to Sales Manager

Answers: (D)

4. Assertion (A): Ecotourism respects the environment and encourages and promotes the well-being of local people.

Reason (R): Mass tourism may not do this.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answers: (A)

5. Arrange the following organisationsin sequence according to the year of establishment:

(A) ITDC, IATO, TAAI

(B) IATO, ITDC, TAAI

(C) TAAI, ITDC, IATO

(D) ITDC, TAAI, IATO

Answers: (C)

6. Match List – I with List – II:

List – I                                List – II

(Organisation)      (Year of establishment)

I. ASTA                              1. 1945

II. IATA                             2. 1957

III. ICAO                           3. 1951

IV. PATA                           4. 1931

Codes:

      I II III IV

(A) 4 1 2 3

(B) 3 4 1 2

(C) 2 1 3 4

(D) 1 3 2 4

Answers: (A)

7. Assertion (A): Pleasing weather is an important element of tourism.

Reason (R): Tourists from countries with extreme weather visit hill stations and beaches in search of fine weather and sunshine.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answers: (A)

8. “God’s Earth in all its fullness and beauty is for the people.” Who said this?

(A) Max Muller

(B) Mark Twain

(C) Thomas Cook

(D) John Cook

Answers: (C)

9. Assertion (A): Tourism results in the transformation of cultural events into commercialized products.

Reason (R): Technology has made travel and correspondence quicker and easier.

Codes:

(A) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answers: (B)

10. The former Headquarter of Air India Limited is

(A) Chennai

(B) Mumbai

(C) Delhi

(D) Calcutta

Answers: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email