MCQs on Tourism and Tourism Management - 36

1. J.N. Katgara is described as the first Indian to establish the travel agency business in India. Name the agency which he established in 1920.

(A) Jeena & Company

(B) Lee & Muirhead India Pvt. Ltd.

(C) Jamnadas and Co. Ltd.

(D) Mercury Travels

Answers: (A)

2. In which city, Office of Bureau of Immigration is not located?

(A) Hyderabad

(B) Amritsar

(C) Varanasi

(D) Bangaluru

Answers: (C)

3. Match List – I with List – II:

List – I                              List – II

(Type of US Visa)       (Description)

I. F-1                            1. Visitor Visa Tourism

II. M                            2. Foreign Student Visa

III. B-2                        3. Vocational Student

IV. I                              4. Foreign Media

Codes:

       I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 3 4

Answers: (A)

4. Who was the most influential travel agent in Egypt during the last quarter of 19th century?

(A) J.N. Katgara

(B) John Thompson

(C) John Mason Cook

(D) Cox

Answers: (C)

5. The people element in service marketing mix includes

(A) Customers only

(B) Employees only

(C) All human actors

(D) Suppliers only

Answers: (C)

6. A customer in a bar purchasing a glass of beer may go right to the purchase decision skipping information search and evaluation is referred

(A) Automatic response loop

(B) Post purchase behaviour

(C) Consumer response management

(D) Customer relationship

Answers: (A)

7. Who adopted the product life cycle model to the tourism industry and created Tourism Area Life Cycle Theory in 1980?

(A) Baum Tom

(B) Butler R.W.

(C) Cooper, Chris

(D) Oliver R.L.

Answers: (B)

8. Markets segmented into light medium and heavy user groups refers to

(A) Psychographic segmentation

(B) Behavioural segmentation

(C) Demographic segmentation

(D) Geographic segmentation

Answers: (B)

9. Market coverage strategies include

(A) Concentrated marketing

(B) Structural attractiveness

(C) Physical attributes differentiation

(D) Order routine specification

Answers: (A)

10. Necessary involvement of the service providers emotions in the delivery of service is termed as

(A) Service culture

(B) Organisation culture

(C) Emotional labour

(D) Emotional appeals

Answers: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email