MCQs on Tourism and Tourism Management - 37

1. This consists of two sets, of types of journey and itinerary. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List-I List-II

(Types of Journey)                                           (Itinerary)

(i) One way                             (1) KHI -> ROM -> Surface -> MAD -> KHI

(ii) Circular Trip                    (2) BOM -> LON -> NYC -> TYO -> BOM

(iii) Round the world trip    (3) DEL -> CCU -> VNS -> DEL

(iv) Open Jaw                         (4) MAA -> BLR -> BOM

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (4) (3) (1) (2)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (1) (2) (4) (3)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (B)

2. This consists of two lists-types of community participation and their respective approaches. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

List-I                                                   List-II

(Community participation)        (Approaches)

(i) Spontaneous                            (1) Informing

(ii) Induced                                   (2) Top down

(iii) Coercive                                 (3) Bottom up

(iv) Functional                              (4) Passive

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (4) (1)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (2) (3) (4) (1)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (A)

3. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Chilling dishes at 3 °C immediately after cooking and holding at 0 ° to 3 °C – Cook chill

(B) Freezing food to–18 °C to –20 °C soon after cooking and holding them at this temperature till required – Cook freeze

(C) Chilling dishes to 36 °C immediately after cooking and holding at this temperature – Blast chilling

(D) Freezing dishes to –18 °C to –20 °C immediately after cooking and holding at this temperature – Blast freezing

Answer: (C)

4. Assertion (A): Standard recipe is a written document on the method of preparing a dish with portion size, list of ingredients and their quantity.

Reason (R): Standard operating instruction for the department to perform its task for food preparation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

5. The overhead cost is considered in menu pricing which include the following:

(A) Food cost, Labour cost, rent and rates

(B) All expenses except food cost and labour cost

(C) Labour cost, gas, electricity, water and telephones

(D) Food cost, gas, electricity, rent and rates

Answer: (B)

6. Following are the duties of a Front Office Manager:

I. Recommend and monitor a front office budget and plan for the year.

II. Lead, train and motivate front office team

III. Approve expenses of the Front Office Department

IV. Ensure the safety and hygiene of the Front Office and its staff.

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (A)

7. This consists of two lists of alternative forms of lodging and accommodation:

 List – I (Term)

 List – II (Statements)

 i. Paradors

1. Travellers are provided with overnight lodging at rock bottom prices

 ii. Pensions

2. Old buildings converted into hostels by government and offer at reasonable prices with full meal plans.

 iii. Condominiums

3. Large home that was turned into a guest house offer food and lodging

 iv. Youth hostels

4. Individually owned residential units under common management offer apartment style accommodation with kitchen facilities


Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (3) (2) (1) (4)

(C) (2) (3) (4) (1)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (C)

8. Assertion (A): Hotel business is very lucrative as it satisfies two physiological needs of all human beings – shelter and food.

Reason (R): Hotel specializes in providing facilities and amenities to the business corporate.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

9. Which is an open jaw itinerary?

(A) Delhi → Chennai → Mammalapuram → Madurai → Delhi

(B) Delhi → Nagpur → Chennai

(C) Chennai → Madurai → Cochin → Chennai

(D) Kolkata → Bhubaneshwar → Chennai → Kolkata

Answer: (A)

10. Which are the dangerous goods in airlines?

(a) Copra

(b) Adhesives

(c) Mercury

(d) Bleaching Powder

(A) (a), (b) only

(B) (c), (d) only

(C) All of them

(D) None of them

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email