MCQs on Tourism and Tourism Management - 38

1. Repetitiveness is identified as a major dimension of

(A) Communicating

(B) Directing

(C) Leadership

(D) Planning

Answers: (D)

2. According to Maslow’s Theory of Need Hierarchy

(A) Higher order needs would be satisfied first.

(B) Lower order needs would be satisfied first.

(C) There is no pattern of satisfaction of need.

(D) Need and wants are one and same.

Answers: (B)

3. Assertion (A): Goods are durable, services are perishable.

Reason (R): Goods are produced; services are done through buyer-seller interactions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answers: (A)

4. Arrange the following peaks based on its altitude from low to high:

(A) Nanga Parbat, Annapurna, Mt. Everest, Kanchenjunga

(B) Mt. Everest, Kanchenjunga, Nanga Parbat, Annapurna

(C) Annapurna, Nanga Parbat, Kanchenjunga, Mt. Everest

(D) Annapurna, Kanchenjunga, Nanga Parbat, Mt. Everest

Answers: (C)

5. Arrange the States according to their rank in foreign tourist arrivals in 2011:

(A) Tamil Nadu, Delhi, Maharashtra, Uttar Pradesh

(B) Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Uttar Pradesh

(C) Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Maharashtra, Delhi

(D) Delhi, Maharashtra, Tamil Nadu, Uttar Pradesh

Answers: (B)

6. Match List – I with List – II:

List – I                               List – II

(Biosphere Reserves)      (State)

I. Nokrek                          1. Odisha

II. Dibru-Saikhowa        2. Kerala

III. Agasthyamalai         3. Assam

IV. Simlipal                     4. Meghalaya

Codes:

     I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 1 2

(D) 3 4 2 1

Answers: (B)

7. Cabinet of which country called under water meeting in 2009 to highlight the threat of global warming to the low lying nations on the earth

(A) Fiji

(B) The Netherlands

(C) New Zealand

(D) Maldives

Answers: (D)

8. Feedback can be used as

(A) Creating micro barrier

(B) Evaluating effectiveness of communication

(C) Carrying out instructions

(D) Analysing the decoder

Answers: (B)

9. Which of the following is not a stage of team development?

(A) Storming

(B) Alarming

(C) Forming

(D) Performing

Answers: (B)

10. Find the correct groups of statements:

I. Attitudes are largely shaped by personal beliefs and values.

II. Employee work place attitude are fairly stable overtime and slow to change.

III. Managers can correctly attribute poor employee behaviour to lack of motivation.

IV. Adult learners seek skill and knowledge that they can apply to their work or used to further their career.

Codes:

(A) All are true.

(B) I, II, III are correct.

(C) II, III, IV are correct.

(D) I, II, IV are correct.

Answers: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email