MCQs on Tourism and Tourism Management - 39

1. Which is a Green field airport?

(A) Indira Gandhi Airport, Delhi

(B) Rajiv Gandhi Airport, Hyderabad

(C) Birsa Munda Airport, Ranchi

(D) Lok Nayak Jay Prakash Airport, Patna

Answer: (B)

2. The free baggage allowance for first class and business class passengers in airlines is

(A) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions does not exceed 145 cms for each bag.

(B) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions does not exceed 158 cms for each bag.

(C) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions does not exceed 268 cms for each bag.

(D) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions does not exceed 278 cms for each bag.

Answer: (B)

3. Calculate the flying time if a flight leaves Detroit (–0500 hrs) at 1405 hrs and arrives Mumbai (+0530 hrs) at 2300 hrs next day

(A) 22:25 hrs

(B) 20:25 hrs

(C) 18:35 hrs

(D) 18:25 hrs

Answer: (A)

4. This consists of two lists of railway zones and headquarters and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Railway Zones)       List – II (Headquarter)

i. Central                                     1. Mumbai (Churchgate)

ii. North Central                        2. Allahabad

iii. East Central                          3. Hajipur

iv. Western                                 4. Mumbai (CST)

Codes:

        (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (4) (2) (3) (1)

(D) (1) (3) (2) (4)

Answer: (B)

5. The production concept in marketing emphasis on

(A) High quality goods

(B) Large volume of goods

(C) The product with best possible features

(D) Products and services emphasising on environment

Answer: (B)

6. A skeptical buyer is one

(A) who makes impulsive purchase

(B) who carefully weighs the cost and benefit

(C) has a negative image about product

(D) is keen to return the product

Answer: (B)

7. “REVPAR” is a test which

(A) measures income before fixed cost

(B) insists on performance measures based on increase in operating margins

(C) assumes that room revenue is a good indicator of a hotel’s overall performance

(D) indicates what a business unit wants to achieve

Answer: (C)

8. Complete tourism study should comprise the study of

(A) Geography, environment and ecology

(B) History, heritage and culture

(C) Economics and Management

(D) All of the above

Answers: (D)

9. Imambara is

(A) A congregational mosque

(B) A large hall for observing Muharram and for storing tazias

(C) Audience hall

(D) A residential centre for spiritual study

Answers: ()

10. What percentage of oxygen is used in gas cylinder of SCUBA diving?

(A) 100 %

(B) 80 %

(C) 60 %

(D) 50 %

Answers: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email