MCQs on Tourism and Tourism Management - 40

1. Match List – I with List – II:

List – I                                                                            List – II

(Name of the Company / Travel agency)       (Year of establishment)

I. Thomas Cook India Ltd.                                        1. 1963

II. SITA World Travel, India                                    2. 1948

III. Mercury Travels                                                   3. 1978

IV. Travel Corporation of India (TCI)                    4. 1961

Codes:

     I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 4 1 2 3

(C) 3 1 2 4

(D) 2 4 1 3

Answers: (C)

2. In recreational planning, a new technique was followed from 1990 and it is defined as follows. Indicate the correct definition.

(A) It is known as carrying capacity technique

(B) It is known as Delphi technique.

(C) It is known as recreation and tourism planning.

(D) Recreational planning and managements.

Answers: (B)

3. “Incredible India” campaign was launched in the year

(A) 2000

(B) 2001

(C) 2002

(D) 2003

Answers: (C)

4. Emigration check not required (ECNR), status passport are granted to

I. Indian Nationals from abroad

II. All holders of diplomatic passport

III. All income tax payers

IV. All graduates and professional degree holders

Codes:

(A) I, II, III are correct.

(B) II, III & IV are correct.

(C) All of the above are correct.

(D) Only IV is correct.

Answers: (C)

5. Which of the following is not correctly stated?

(A) A strategy is a plan of action.

(B) A system is a linking of organisation components.

(C) A process is a flow of interrelated events towards a goal.

(D) Quality is the degree of productivity.

Answers: (D)

6. Match List – I with List – II:

List – I                                                  List – II

I. Lalbagh Botanical Garden      1. Mangrove Forest

II. Sunderbans                              2. River Island

III. Majuli                                      3. Mahabalipuram

IV. Shore Temple                         4. Bengaluru

Codes:

     I II III IV

(A) 4 1 2 3

(B) 3 2 1 4

(C) 2 3 4 1

(D) 1 2 3 4

Answers: (A)

7. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Asia’s largest inland salt water lagoon– The ChilkaLake

(B) Nehru Trophy Boat Race is held at – Goa

(C) Udaipur is known as – the Paris of the East

(D) The biggest statue of Thiruvalluvar is at – Marina Beach

Answers: (A)

8. Which one of the following pairs is not correct matched?

(A) Natural Shiva Linga of Ice is formed at – Amarnath

(B) A paved pedestrian path offering stunning views of the mountains and the plains below at Kodaikanal is – Coaker’swalk

(C) The place famous for its spectacular sunrise and sunsets, especially on a full moon days is – Kanyakumari

(D) Queen of the Arabian Sea is – Goa

Answers: (D)

9. Which one of the fort made of bricks?

(A) Ranthambhore

(B) Gwalior

(C) Bikaner

(D) Daulatabad

Answers: (C)

10. Mumtaz Mahal (wife of Shah Jahan) died at

(A) Saharanpur

(B) Burhanpur

(C) Agra

(D) FatehpurSikri

Answers: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email