MCQs on Tourism and Tourism Management - 41

1. Which one of following pairs is not correctly matched?

(A) It is a very attractive manmade resort – Disneyland

(B) It is an Indian concept where ancient Indian Maharajas converted their palaces into hotels after they were stripped of their princely privileges – Palace Hotels

(C) In this type of hotels, each room or suite is owned by several people who will schedule their visit well in advance with management office to ensure that the room or suite is available – Time share Hotels

(D) It is a type of hotel where guests are fed traditional Indian food of royalty and served by liveried waiting staff – Palace on Wheels

Answers: (D)

2. Which one of the following pair is correctly matched?

(A) In this type of pricing plan, charges include room rent and all meals – Continental Plan

(B) Setting a standard with a comparable competitor is – Branding

(C) A strategy of maximizing revenue – Yield Management

(D) A room with a sofa cum bed ideally situated beside swimming pools or beaches

Answers: (C)

3. ‘Revpar’ is a term used in the hotel industry to establish

(A) The Rack Rate

(B) The Occupancy Rate

(C) The Room Rate

(D) The Revenue per Available Room

Answers: (D)

4. Which is a Greenfield airport?

(A) Devenhalli Airport, Bengaluru

(B) Indira Gandhi Airport, Delhi

(C) Lok Nayak Jayprakash Airport, Patna

(D) Sardar Vallabhbhai Patel Airport, Ahmedabad

Answers: (A)

5. In which year Air India and Indian Airlines merged as NACIL?

(A) 2006

(B) 2007

(C) 2008

(D) 2009

Answers: (B)

6. Which event is associated with Centenary year of Civil Aviation?

(A) Flight of Hery Piquet from Allahabad to Naini

(B) Maiden flight of JRD Tata from Karachi to Bombay.

(C) Direct flight from London to Bombay

(D) Flying show over Hooghly River in Calcutta

Answers: (A)

7. Calculate the flying time a flight leaves Ho Chi Minh City (+ 00700 Hrs) at 2005 Hrs and arrives Frankfurt (+0100 Hrs) at 0615 next day.

(A) 15.10 Hrs

(B) 16.10 Hrs

(C) 14.10 Hrs

(D) 17.10 Hrs

Answers: (B)

8. Free baggage allowance for economy class passengers in airlines is

(A) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions for both bags does not exceed 273 cms.

(B) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions for both bags does not exceed 158 cms.

(C) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions for both bags does not exceed 115 cms.

(D) 2 bags (pieces) where the total of the 3 dimensions for both bags does not exceed 315 cms.

Answers: (A)

9. Which statement is true?

(A) Immigration check is done for all passengers, Indian or foreigners at the time of arrival and departure.

(B) Immigration check is done for Indians at the time of departure.

(C) Immigration check is done for foreigners at the time of arrival.

(D) Immigration check is done randomly.

Answers: (A)

10. Assertion (A): Bermuda Agreement between UK and USA is the basis of bilateral agreements among nations in the field of civil aviation.

Reason (R): It was signed in 1945.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is true, but (R) is true.

Answers: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email