MCQs on Tourism and Tourism Management - 34

1. What is equivalent of one nautical mile, used in aviation and shipping?

(A) 1.852 km

(B) 1.610 km

(C) 1.230 km

(D) 1.100 km

Answers: (A)

2. Match List – I with List – II:

List – I                   List – II

(River)                 (Origin of place)

I. Narmada         1. Mahabaleshwar

II. Tapi                2. Brahmagiri

III. Kaveri           3. Betul

IV. Krishna         4. Amarkantak

Codes:

      I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 4 2 3 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answers: (A)

3. The coral reefs in India are found at

I. The Gulf of Mannar

II. Andaman and Nicobar Islands

III. Lakshadweep Islands

IV. Diu Island

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II, III and IV are not correct.

(C) I, II and III are only correct.

(D) I, III and IV are only correct.

Answers: (C)

4. Avoidance, accommodating, competing, compromising and collaborating are the five options available for

(A) Organisational conflict resolution

(B) Employee dispute resolution

(C) Labour dispute resolution

(D) Industrial dispute resolution

Answers: (A)

5. Kitchen profit is also termed as gross profit and is calculated on the basis of the formula

(A) Sales – Food cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

(B) Sales – Food cost = Kitchen profit or Gross profit

(C) Sales – Ingredient cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

(D) Sales – Overheads + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

Answers: (B)

6. Kitchen stewarding in a hotel is responsible for

(A) Wine service

(B) Garbage disposal

(C) Salad preparation

(D) Still room

Answers: (B)

7. Match List – I with List – II:

List – I                                                   List – II

(Term)                                                 (Statements)

I. Continental Plan                    1. No meals are included in the room tariff

II. Modified American plan     2. All meals are included in the room tariff

III. American Plan                     3. Only breakfast is included in the room tariff

IV. European Plan                     4. Breakfast and one meal is included in the room tariff

Codes:

     I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 1 2 4 3

(C) 4 1 3 2

(D) 3 4 2 1

Answers: (D)

8. Which cruise ship was grounded off at Tuscan Island (near Italy) on January 16, 2012?

(A) Star Cruise

(B) Oasis

(C) Costa Concordia

(D) Elizabeth

Answers: (C)

9. Which is the largest cruise ship in the world?

(A) Oasis

(B) Queen Merry II

(C) Star Libra

(D) RCCL Caribbean

Answers: (A)

10. Which is not a major sea port of India?

(A) Ennore

(B) Tuticorin

(C) Vishakhapatnam

(D) Yanam

Answers: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email