MCQs on Tourism and Tourism Management - 33

1. Which is the first privately built International Airport of India?

(A) Gopinath Bardolai International Airport

(B) Nedumbassery International Airport

(C) Chhatrapati Shivaji International Airport

(D) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport

Answer: (B)

2. Advertising strategy in marketing covers

(A) Distribution Strategy

(B) Creative and Media Strategy

(C) Public Relations Strategy

(D) Press Relations Strategy

Answer: (B)

3. Seasonality of travel can be smoothened by adopting which one of the following method

(A) Advertising

(B) Direct Marketing

(C) Public Relations

(D) Consumer Promotion

Answer: (D)

4. Assertion (A): Tourism as a product has the elements of both tangibility and intangibility.

Reason (R): A part of Tourism product can be physically experienced.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

5. A person with Person of Indian Origin (PIO) card gets visa in India for

(A) Six months

(B) Nine months

(C) Two years

(D) Five years

Answer: (D)

6. EMS is applied in Air ticketing when

(A) MPM > TPM before allowance

(B) MPM > TPM after allowance

(C) MPM < TPM before allowance

(D) MPM < TPM after allowance

Answer: (D)

7. Which place is/are a part of itinerary of ‘Golden Chariot’ train?

I. Bangalore

II. Mysore

III. Goa

IV. Mangalore

(A) I, II & III are correct

(B) II & III are correct

(C) I & II are correct

(D) All are correct

Answer: (A)

8. Which one of the following statement is not correctly matched?

(A) A tourist visa is valid for a period of 180 days.

(B) A business visa is valid for a period of 5 years.

(C) A transit visa is valid for a period of 30 days.

(D) Yoga visa is valid upto 5 years.

Answer: (C)

9. Which place is not a part of Buddhist Pilgrimage?

(A) Piparhawa

(B) Kundangram

(C) Vaishali

(D) Shravasti

Answer: (B)

10. Which group of sequential itinerary is/are correct?

I. Texas -> Dublin -> Milan -> Riyadh

II. Damascus -> Karachi -> Dhaka -> Yangon

III. New York -> Dubai -> Madrid -> Karachi

IV. Istanbul -> Rome -> London -> New York

(A) I, III & IV are correct

(B) II, III & IV are correct

(C) I & II are correct

(D) All are correct

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email