MCQs on Tourism and Tourism Management - 32

1. This consists of two lists of declaration/convention and their significances and the candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List-I                                                 List-II

(Declaration / Convention)      (Significances)

(i) Kyoto protocol                     (1) Promotion of tourism other than economic activity

(ii) Qubec declaration              (2) Biological diversity and sustainable tourism

(iii) Manila declaration            (3) Climate change and greenhouse gas emission

(iv) Berlin declaration              (4) Eco-tourism and sustainable tourism

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (4) (2) (3) (1)

Answer: (A)

2. Assertion (A): Tourism Distribution Channels have profound effects on the competitiveness andprofitability of tourismorganisations.

Reason (R): Distribution is becoming the most critical factors for the competitiveness of tourism organisations.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

3. It has been described as cultural property on the UNESCO World Heritage list as “an expression of the astrological skills and cosmological concepts of the court of a scholarly prince at the end of the Mughal period”.

(A) Hawa Mahal

(B) Red Fort

(C) Jantar Mantar

(D) Agra Fort

Answer: (C)

4. It is listed as “World Heritage in Danger” in May 2011.

(A) Kaziranga wildlife sanctuary

(B) Manas wildlife sanctuary

(C) Gulf of Mannar

(D) Sundarbans

Answer: (B)

5. This consists of two lists of railway zones and head quarters and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Railway zones)      List – II (Headquarters)

i. South East Central                1. Hubli

ii. South Western                      2. Mumbai CST

iii. Central                                   3. Bilaspur

iv. East Central                          4. Hajipur

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (3) (1) (2) (4)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (4) (3) (2) (1)

Answer: (B)

6. Which is not a major sea port?

(A) Kandla

(B) Dwarka

(C) Ennore

(D) Paradip

Answer: (B)

7. At present which of the following usually generates the highest rate of commission for travel agents?

(A) Airline Tickets

(B) Hotel Reservations

(C) Travel Insurance

(D) Travellers Cheques

Answer: (C)

8. Which of the following statements is true of airlines?

(A) The travel agent is the only outlet for their products.

(B) They accommodate inclusive tours on both scheduled and charter flights.

(C) They never have their own tour operating companies.

(D) They charge a commission from travel agents.

Answer: (B)

9. “Bibi-ka-Maqbara” the replica of the Taj Mahal is located in which city?

(A) Ahmedabad

(B) Aurangabad

(C) Ahmednagar

(D) Ahmedpur

Answer: (B)

10. “Partie” system is an organizational structure for

(A) Dividing the housekeeping department into various sections

(B) Dividing the front office department into various sections

(C) Dividing the food and beverage service department into various sections

(D) Dividing the kitchen into various sections

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email