MCQs on Tourism and Tourism Management - 21

1. Assertion (A): Distribution channel members are fairly fluid in terms of their roles, interests, operations and perspectives.

Reason (R): The complexity of travel trade and the dissimilarity of operational practices used worldwide makes it difficult to define and establish strategies, tactics, operation features, practices and functions.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

2. A business which has enough assets to meet its liabilities but cannot convert these assets quickly enough to cash is commonly described as

(A) Over trading

(B) Over invested

(C) Technically insolvent

(D) Untapped finance

Answer: (C)

3. A record in which passenger reservation data is stored.

(A) CRT

(B) PNR

(C) Client Profile

(D) Modem

Answer: (B)

4. During which plan period, Government of India made a provision for financial outlay for tourism for the first time?

(A) 1st Five Year Plan

(B) 2nd Five Year Plan

(C) 3rd Five Year Plan

(D) 5th Five Year Plan

Answer: (B)

5. Which International agency provides funds for Endogenous Tourism projects?

(A) UNDP

(B) UNESCO

(C) UNWTO

(D) UNEP

Answer: (A)

6. Which one of the following is not a Special Tourism Area (STA)?

(A) Bekal

(B) Sindhudurg

(C) Puri-Konark Marine drive

(D) Vishakhapattanam

Answer: (D)

7. Tourist Visa is valid for how many days in India?

(A) 30 days

(B) 60 days

(C) 90 days

(D) 180 days

Answer: (C)

8. Break-even analysis refers to

(A) Total Cost = Total Revenue

(B) Marginal Cost > Total Cost

(C) Total Cost > Total Revenue

(D) Marginal Cost = Average Cost

Answer: (A)

9. The SERVQUAL model is also known as

(A) Gaps Model

(B) Nordic Model

(C) Plog’s Model

(D) Differential Model

Answer: (A)

10. The Historian who identified Seven Wonders of the ancient world was

(A) Aristotle

(B) Pliny the Elder

(C) IbnBatuta

(D) Rahul Sankrityayan

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email