MCQs on Homoeopathic Pharmacy - 3

1:-Centisimal scale potencies are represented by suffixing the lettter 

A:-C
B:-D
C:-LM
D:-X

Correct Answer:- Option-A

2:-The drug strength of 10X potency is 

A:-10−1
B:-10−2 
C:- 10−10 
D:-10−100

Correct Answer:- Option-C

3:-To cure the dynamically deranged vital force, the medicine should be in 

A:-Liquid form
B:-Solid form C:-Crude form
D:-Dynamic form

Correct Answer:- Option-D 

4:-The more a drug is potentized

A:-Quality of drug decreases
B:-Quantity of drug is increases
C:-Dynamic power of drug increases 
D:-Dynamic power of drug decreases 

Correct Answer:- Option-C

5:-Which one of the following substance has the property of sublimation ?

A:-Silica
B:-Argentum Nitricum 
C:-Camphor
D:-Ferrum metallicum 

Correct Answer:- Option-C

6:-The process of separating out the tincture with force from solid drug material is termed as 

A:-Decantation
B:-Filteration 
C:-Sublimation 
D:-Straining

Correct Answer:- Option-D

7:-Fractional Distillation is very useful in the purification of 

A:-Organic liquids
B:-Inorganic liquids 
C:-Metals
D:-Gases

Correct Answer:- Option-A 

8:-"T.I.D" and "Thrice a day" are

A:-T.D
B:-T.d
C:-b.d
D:-tt.

Correct Answer:- Option-A

9:-"Rx" stands for the word "Recipe".

A:-Greek 
B:-Latin
C:-German 
D:-None

Correct Answer:- Option-B

10:-The Drugs and Cosmetics Act developed in 

A:-1995
B:-1940 
C:-1964 
D:-1930

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email