MCQs on Homoeopathic Pharmacy -5

1:-The chemical formula of ethyl alcohol is 

A:-𝐢3 𝐻6 𝑂𝐻
B:-𝐢2 𝐻5 𝑂𝐻
C:-𝐢𝑂𝑂𝐻
D:-𝐢4 𝐻5 𝑂𝐻

Correct Answer:- Option-B

2:-Mol. Weight of ethyl alcohol is

A:-46.07
B:-49.07 
C:-48
D:-47.07

Correct Answer:- Option-A

3:-The term alcohol originates from 

A:-Greek
B:-Germany 
C:-Arab
D:-America

Correct Answer:- Option-C 

4:-Alcohol is in nature.

A:-Hygroscopic
B:-Highly inflammable 
C:-Mix easily with 𝐻2𝑂 
D:-All

Correct Answer:- Option-D

5:-Pure alcohol is in reaction.

A:-Acidic 
B:-Alkaline 
C:-Neutral 
D:-All

Correct Answer:- Option-C

6:-Sp. gravity of absolute alcohol is

A:-0.795
B:-0.935
C:-0.825
D:-0.0325

Correct Answer:- Option-A

7:-The absolute alcohol contain by volume of pure alcohol.

A:-99.4% 
B:-98%
C:-89% 
D:-95.5%

Correct Answer:- Option-A

8:-Glycerine is a alcohol.

A:-Monohydric 
B:-Dihydric
C:-Trihydric 
D:-Tetrahydric

Correct Answer:- Option-C 

9:-Almond oil is

A:-Tasteless 
B:-Pale yellow
C:-Slightly soluble in alcohol
D:-All

Correct Answer:- Option-D

10:-The homoeopathic remedy should be repeated 

A:-When the patient is improving
B:-When improvement ceases
C:-Symptoms disappear according to Hering's law of direction of cure 
D:-When common symptoms are present

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email