MCQs on Homoeopathic Pharmacy - 7

1:-"Bid" is

A:-Drink
B:-Twice a day 
C:-Wax
D:-Paper

Correct Answer:- Option-A 

2:-"Trit" is

A:-Rule
B:-Like this
C:-Thrice daily 
D:-Trituration

Correct Answer:- Option-D 

3:-"D" is

A:-A dose 
B:-Give
C:-Day to day 
D:-To be given

Correct Answer:- Option-A 

4:-Trituration were followed in

A:-Class I – IV 
B:-Class VA, VB
C:-Class VIA, VIB 
D:-Class VII – IX

Correct Answer:- Option-D

5:-During trituration, Hahnemann divided the sugar of milk in the ratio 

A:-33 : 33 : 33
B:-1 : 3 : 5
C:-11 : 33 : 55
D:-Hahnemann did not divide sugar of milk in three parts 

Correct Answer:- Option-A

6:-Number of Succussion strokes in preparation of fifty Millesimal scale potencies is 

A:-10
B:-50
C:-100 
D:-50000

Correct Answer:- Option-C

7:-In fifty millesimal scale, for each degree of dynamization, the material part of the medicine is decreased 

A:-50000 times
B:-500 times 
C:-50 times
D:-1/50000 times

Correct Answer:- Option-A

8:-'Medicamens au globules' is the term for 

A:-Fifty millesimal scale potencies
B:-Centisimal scale potencies
C:-Dispensing medicine in globules
D:-Dispensing medicine in Distilled water 

Correct Answer:- Option-A

9:-The globules used for fifty millesimal scale potencies are such that 

A:-100 globules weigh 100 mg
B:-100 globules weigh 65 mg 
C:-100 globules weigh 50 mg 
D:-100 globules weigh 1 mg 

Correct Answer:- Option-B

10:-The Dangerous Drugs Act, 1930 rules in and amendments thereafter.

A:-1945 
B:-1935 
C:-1950
D:-1957

Correct Answer:- Option-D Question
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email