MCQs on Architecture - 10

1:-Bara Gumbad is situated in

A:-Purana Qila
B:-Agra
C:-Kalindi Kunj
D:-Lodhi Gatrdens

Correct Answer:- Option-D

2:-Alhambra, Granada is an example of which style of architecture?

A:-Victorian
B:-Moorish
C:-Byzantine
D:-Romanesque

Correct Answer:- Option-B

3:-The direct stiffness method of calculating the loads and stresses in a structure is also called:

A:-Finite element method
B:-Ultimate stress method
C:-Stress strain curve method
D:-Poisson's method

Correct Answer:- Option-A

4:-The No Development Zone stipulated by CRZ rule for all islands is:

A:-10 m
B:-15 m
C:-20 m
D:-25 m

Correct Answer:- Option-C

5:-The architectural style of the Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai is:

A:-Colonial
B:-Indo-Saracenic
C:-Neo Classicism
D:-Mudejar

Correct Answer:- Option-B

6:-The windows provided above the eye level are called:

A:-Clerestory
B:-Casement
C:-Transom
D:-Picture

Correct Answer:- Option-A

7:-The term associated with Urban Design is:

A:-Fore-Ground
B:-Figure-Ground
C:-Entablature
D:-Basement

Correct Answer:- Option-B

8:-A covering by leaves and wood chips placed around the plants to prevent the growth of weeds is called

A:-Screed
B:-Joint
C:-Mulch
D:-Topiary

Correct Answer:- Option-C

9:-The wall made with an external layer of glass and a high heat capacity internal layer separated by a layer of air is called:

A:-Diaphram
B:-Gabion
C:-Trombe
D:-In fill

Correct Answer:- Option-C

10:-The type of masonry in which each stone is made to look prominent is called:

A:-Ashlar
B:-Random
C:-Coarse
D:-Rustication

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email