MCQs on Architecture - 9

 1:-The red series of the modular man developed by Le Corbusier is based on the height of the:


A:-Hip
B:-Navel
C:-Shoulder
D:-Man

Correct Answer:- Option-B

2:-Who developed Ekistics the science of human settlements?

A:-C A Doxiadis
B:-Patrick Geddes
C:-Ebenezer Howard
D:-Lewis Mumford

Correct Answer:- Option-A

3:-The non binding action plan of UN made as an outcome of Earth summit of Rio in 1992 is called:

A:-Article 21
B:-Agenda 19
C:-Article 19
D:-Agenda 21

Correct Answer:- Option-D

4:-The primary concept of work triangle in a kitchen is based on:

A:-Privacy
B:-Proximity
C:-Hygiene
D:-Safety

Correct Answer:- Option-B

5:-The unit of loudness is

A:-Phon
B:-Hertz
C:-Sone
D:-Decibel

Correct Answer:- Option-C

6:-The minimum scale in which the Site plan should be drawn and submitted along with the application for building permit according to KMBR:

A:-1:200
B:-1:400
C:-1:500
D:-1:800

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following buildings is not designed by Frank Gehry?

A:-Hearst Tower
B:-Dancing House
C:-Guggenheim Museum
D:-Walt Disney Concert Hall

Correct Answer:- Option-A

8:-The method of vegetative propagation in which a part of the parent plant is made to root and then severed is called:

A:-Budding
B:-Grafting
C:-Layering
D:-Cutting

Correct Answer:- Option-C

9:-In KMBR, for buildings up to the height of 7 metres, the depth of side yard on one side may be reduced to

A:-50 cm
B:-75 cm
C:-80 cm
D:-90 cm

Correct Answer:- Option-B

10:-The first LEED rated building in India was Sohrabji Godrej Green Business Centre designed by architect:

A:-Karan Grover
B:-Hafeez Contractor
C:-Brinda Somaya
D:-Aamir Sharma

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email