MCQs on Architecture - 8

1:-The architect of Asian games village, New Delhi is:

A:-B V Doshi
B:-Achyut Kanvinde
C:-Charles Correa
D:-Raj Rewal

Correct Answer:- Option-D


2:-An example of herb is

A:-Sun Flower
B:-Jasmine
C:-Hibiscus
D:-Lantana

Correct Answer:- Option-A

3:-A niche in the mosque indicating the direction of the prayer / qibla:

A:-Minber
B:-Mihrab
C:-Muezzin
D:-Minaret

Correct Answer:- Option-B

4:-The Greek column with volutes in the capital is called:

A:-Doric
B:-Ionic
C:-Corinthian
D:-Composite

Correct Answer:- Option-B

5:-The urban open space in Roman cities:

A:-Plaza
B:-Agora
C:-Forum
D:-Square

Correct Answer:- Option-C

6:-Manduka vastu purusha mandala has _____ number of squares

A:-49
B:-64
C:-81
D:-100

Correct Answer:- Option-B

7:-Identify the wetland which is not a part of Ramsar site.

A:-Ashtamudi wetlands
B:-Sasthamkotta Lake
C:-Aakulam Lake
D:-Vembanad-Kol wetland

Correct Answer:- Option-C

8:-As per Bureau of Indian Standards the minimum water supply per capita per day is:

A:-130 litres
B:-150 litres
C:-180 litres
D:-200 litres

Correct Answer:- Option-D

9:-The trap provided outside the building before connecting to the public sewerage line:

A:-Gully trap
B:-Nahni trap
C:-Intercepting trap
D:-Bottle trap

Correct Answer:- Option-A

10:-The instrument used to model the shadow formed on the building based on the location and sun path in that location:

A:-Heliograph
B:-Pyrometer
C:-Heliodon
D:-Bolometer

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email