MCQs on Dental Mechanic - 1

1:-Which of the following is not hydrophilic?

A:-Agar
B:-Polysulphide 
C:-Alginate
D:-Polyether

Correct Answer:- Option-B 

2:-Tripoding the cast is done for

A:-Reorientation of the cast to surveyor 
B:-Reorientation of the cast to articulator
C:-Recording the undercut area of the cast 
D:-Recording the undercut area of the teeth 

Correct Answer:- Option-A

3:-Zinc oxide-eugenol impression material sets by 

A:-Exothermic reaction
B:-Syneresis 
C:-Chelation
D:-Imbibition

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following is known as Model cement?

A:-Beading wax 
B:-Boxing wax 
C:-Sticky wax
D:-Modelling wax

Correct Answer:- Option-C

5:-The most dimensionally accurate impression material is 

A:-Agar
B:-Polysulfide 
C:-Polyether
D:-Addition silicone 

Correct Answer:- Option-D

6:-The term "Green shrinkage" is related to 

A:-Firing of Porcelain
B:-Investments
C:-Shrinkage of acrylicresin 
D:-Alginate

Correct Answer:- Option-B 

7:-Balanced stone refers to

A:-Dental stone
B:-Impression compound
C:-Resin incorporated gypsum product
D:-Product containing equal amount of accelerator and retarder 

Correct Answer:- Option-D

8:-The distance between maxillary major connector and gingival margin is 

A:-6 mm
B:-3 mm
C:-8 mm
D:-4 mm

Correct Answer:- Option-A

9:-The minimum thickness of base of the cast at its thinnest portion should be 

A:-7 mm
B:-10 mm 
C:-14 mm 
D:-16 mm

Correct Answer:- Option-B

10:-The most important factor in the arrangement of teeth is 

A:-Mold
B:-Leverage 
C:-Occlusion
D:-Compensating curve 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email