MCQs on Dental Mechanic - 2

1:-The mean value articulator is based on which theory of occlusion?

A:-Bonwill's theory 
B:-Spherical theory 
C:-Conical theory
D:-Lingualised occlusion 

Correct Answer:- Option-A

2:-The process of applying a thin mix of dental stone which is painted over the wax surface and denture teeth is 

A:-Stippling
B:-Festooning 
C:-Coring
D:-Indexing

Correct Answer:- Option-C

3:-The curve located antero posteriorly in a complete denture is 

A:-Curve of Spee
B:-Pleasure curve 
C:-Monson curve 
D:-Curve of Wilson

Correct Answer:- Option-A

4:-Hawley's appliance is used in orthodontics for 

A:-Relapse
B:-Retention 
C:-Anchorage
D:-Reciprocation

Correct Answer:- Option-B

5:-The choice of pontic in mandibular posterior region is 

A:-Ridge lap
B:-Ovate 
C:-Sanitary 
D:-Saddle

Correct Answer:- Option-C

6:-Screw gag is indicated for patients having 

A:-Trismus
B:-Fracture of facial skeleton 
C:-Cleft palate
D:-Cheloid

Correct Answer:- Option-A

7:-An obturator is indicated for patients having 

A:-Irradiation
B:-Trauma
C:-Cleft palate
D:-Deviation of mandible 

Correct Answer:- Option-C

8:-A combination clasp consists of

A:-Cast retentive arm and wrought reciprocal arm 
B:-Cast reciprocal arm and wrought retentive arm 
C:-Basemetal reciprocal arm and gold retentive arm 
D:-Bar clasp and circumferential clasp

Correct Answer:- Option-B

9:-Reinforcing shellac or acrylic with orthodontic wires increases 

A:-Ductility
B:-Malleability 
C:-Strength 
D:-Resiliency

Correct Answer:- Option-C

10:-The simultaneous contact of all teeth both in centric as well as eccentric relation and in right and left and anterior and posterior occlusal areas is referred to as

A:-Monoplane occlusion 
B:-Centric occlusion
C:-Stability
D:-Balanced occlusion 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog