MCQs on Dental Mechanic - 9

1:-Ditching should be done in dies 

A:-0.5 mm short of finish line
B:-0.5 mm beyond finish line 
C:-1.3 mm short of finish line 
D:-1.5 mm beyond finish line 

Correct Answer:- Option-A

2:-The technique of acrylisation employed routinely in dental practice is known as 

A:-Injection molding technique
B:-Compression molding technique 
C:-Fluid resin technique
D:-Visible light curing technique 

Correct Answer:- Option-B

3:-Coffin spring is employed for 

A:-Buccal movement of canines
B:-Proclination of upper anterior teeth 
C:-Expansion of maxillary arch
D:-Distalisation of canine 

Correct Answer:- Option-C

4:-Anterior inclined plane or upper inclined plane is used in correction of 

A:-Proclination of anterior teeth
B:-Retroclination of lower anterior teeth 
C:-Splinting of upper anterior teeth
D:-Tongue thrusting 

Correct Answer:- Option-B

5:-The zone of flame that is used in casting process is 

A:-Dark zone
B:-Combustion zone 
C:-Reducing zone 
D:-Oxidising zone

Correct Answer:- Option-C

6:-The sprue length and thickness used in casting should be 

A:-Short and thin
B:-Long and thick 
C:-Long and thin 
D:-Short and thick

Correct Answer:- Option-D

7:-Chamfer finish line is employed in fixed partial denture for

A:-Porcelain crown 
B:-Metal crown
C:-Zirconia crown 
D:-CAD CAM crown

Correct Answer:- Option-B

8:-The anchorage in which the resistance of one or more dental units is utilized to move one or more opposing dental units

A:-Simple anchorage
B:-Stationary anchorage 
C:-Reciprocal anchorage 
D:-Intra oral anchorage 

Correct Answer:- Option-C

9:-Frankel's appliance is a 

A:-Space maintainer
B:-Habit breaking appliance 
C:-Myofunctional appliance 
D:-Retainer

Correct Answer:- Option-C 

10:-Shape memory is exhibited by

A:-Nickel-Titanium alloy 
B:-Beta Titanium alloy
C:-Cobalt-Chromium alloy 
D:-Nickel-Chromium alloy 

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email