MCQs on Industrial Training (Fitting) - 4

1:-Which among the following nuts is used for hand vice?

A:-Check Nut
B:-Wing Nut
C:-Thumb Nut
D:-Hexagonal Nut

Correct Answer:- Option-B

2:-Which one of the following is a chemical property of metals?

A:-Corrosion
B:-Conductivity
C:-Hardness
D:-Elasticity

Correct Answer:- Option-A

3:-Liquid carburizing is done in a heated salt bath. Which one of the following is not a carburizing salt?

A:-Sodium Carbonate
B:-Barium Chloride
C:-Sodium Cyanide
D:-Sodium Sulphate

Correct Answer:- Option-D

4:-The belt movement upon the outer surface of the Pulleys within the area of contact is known as .....?

A:-Slipping
B:-Creeping
C:-Dressing
D:-Crowning

Correct Answer:- Option-B

5:-Which one of the following is designed for taking an Axial Thrust Load as well as Radial Load?

A:-Thrust Bearing
B:-Needle Bearing
C:-Angular contact Ball Bearing
D:-Roller Bearing

Correct Answer:- Option-C

6:-..... are used for rotating shafts between centres?

A:-Mandrel
B:-Chuck
C:-Face Plate
D:-Driving Plate

Correct Answer:- Option-D

7:-A Collate Chuck is meant for the Gripping of?

A:-Heavy job
B:-Small jobs
C:-Large dia jobs
D:-Small dia jobs

Correct Answer:- Option-B

8:-The measured size of dimension of a component is called?

A:-Basic size
B:-Nominal size
C:-Allowed size
D:-Actual size

Correct Answer:- Option-D

9:-Ratchet stop in the micrometer help to .....?

A:-Lock the spindle
B:-Control the pressure
C:-adjust zero error
D:-Hold the jobs

Correct Answer:- Option-B

10:-A file used for filing narrow slots notches and grooves is a .....?

A:-Knife edge file
B:-Half round file
C:-Flat file
D:-Mill file

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email