MCQs on Industrial Training (Fitting) - 5

1:-Leveling bolts are used for .....?

A:-Supporting the load for machine
B:-Rigidity of machine
C:-Adjusting the height of machine
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

2:-The sensitivity of precision spirit level is?

A:-0.02 to 0.05 / 100 mm
B:-0.02 to 0.05 / 1000 mm
C:-0.02 to 0.05 / 200 mm
D:-0.02 to 0.05 / 500 mm

Correct Answer:- Option-B

3:-For cutting hard material ..... pitch blade is recommended?

A:-10
B:-25
C:-18
D:-14

Correct Answer:- Option-D

4:-Cast iron is used for manufacturing machine beds because?

A:-It can resist more compressive stress
B:-It is heavy in weight
C:-It is a cheaper metal
D:-It is a brittle metal

Correct Answer:- Option-A

5:-Desirable hardness in a file is generally?

A:-30 HRC
B:-45 HRC
C:-60 HRC
D:-80 HRC

Correct Answer:- Option-C

6:-Carbide tipped tool used for turning hard material is provided?

A:-Side rack angle
B:-Zero rack angle
C:-Positive rack angle
D:-Negative Rack angle

Correct Answer:- Option-D

7:-The plug gauge with go and nogo ends on the same side of the gauge is .....?

A:-Double ended plug gauge
B:-Progressive plug gauge
C:-Adjustable plug gauge
D:-Fixed type plug gauge

Correct Answer:- Option-B

8:-Extension rods of inside micrometer are made of?

A:-Steel with 800 H.V
B:-In side micrometer
C:-Depth Gauge
D:-Tube Micrometer

Correct Answer:- Option-A

9:-Pig Iron is refined to produce Cast Iron in furnace called?

A:-Pig Iron
B:-Cast Iron
C:-Wrought Iron
D:-Steel

Correct Answer:- Option-C
10:-Double helical gear are called?

A:-Herring Bone Gear
B:-Spur Gear
C:-Bevel Gear
D:-Worm Gear

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email