MCQs on Live Stock -3

1:-The floor space required to rear a cow under intensive system

A:-2.7 `"m^2"`
B:-3.5 `"m^2"`
C:-7.5 `"m^2"`
D:-5.3 `"m^2"`

Correct Answer:- Option-B

2:-Which is true with respect to the cage system of rearing poultry compared to deep litter system?

A:-Lesser nuisance from flies
B:-more welfare to birds
C:-less labour is required for management
D:-less change of egg breakage

Correct Answer:- Option-C

3:-Regarding vermicomposting which of the following statement is wrong?

A:-it is an odourless, anaerobic process
B:-vermicast is low in pathogenic fungi and bacteria
C:-earthworms ingest about 75% of their body weight in a day
D:-the pit for vermicomposting should be shallow

Correct Answer:- Option-A

4:-Kids below 30 days of age should be given whole milk at the rate of

A:-1/12th of their body weight
B:-1/10th of their body weight
C:-1/8th of their body weight
D:-1/6th of their body weight

Correct Answer:- Option-D

5:-The ideal buck to doe ratio for breeding is

A:-1:10
B:-1:15
C:-1:20
D:-1:25

Correct Answer:- Option-C

6:-A disease of goats caused by Clostridium perfringens

A:-PPR
B:-Enterotoxaemia
C:-CCPP
D:-Lock jaw

Correct Answer:- Option-B

7:-The egg white is formed in

A:-uterus
B:-isthmus
C:-vagina
D:-magnum

Correct Answer:- Option-D

8:-Which of the following is not a part of the digestive system of chicken?

A:-stigma
B:-cloaca
C:-ventriculus
D:-crop

Correct Answer:- Option-A

9:-The number of air sacs in chicken is

A:-7
B:-8
C:-9
D:-10

Correct Answer:- Option-C

10:-Small down feathers which function as insulative covering in chicken

A:-plumules
B:-hackles
C:-contour feathers
D:-filoplumes

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog