MCQs on Live Stock - 4

1:-Selection method of choice for improving body weight is

A:-progeny testing
B:-individual selection
C:-family selection
D:-pedigree selection

Correct Answer:- Option-B

2:-On theoretic consideration the crossing of Indian cow with exotic bull is

A:-out crossing
B:-cross breeding
C:-grading up
D:-species hybridization

Correct Answer:- Option-D

3:-The normal colour of bull semen is

A:-sparkling white
B:-yellowish white
C:-dull white
D:-snow white

Correct Answer:- Option-C

Question54:-The diluent used for frozen semen is

A:-egg yolk citrate
B:-tris-glycerol extender
C:-caprogen extender
D:-coconut milk extender

Correct Answer:- Option-B

5:-Site of insemination in cow is

A:-mid cervix
B:-uterine cornua
C:-fallopian tube
D:-vagina

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of the following is not true about the rectro-vaginal method of AI compared to 
speculum method?

A:-less disturbance to animal
B:-pregnancy can be ruled out before AI
C:-change of injury to genital tract will be less
D:-can be done in small animals easily

Correct Answer:- Option-D

7:-The type of placenta in sow is

A:-cotyledonary
B:-discoid
C:-zonary
D:-diffuse

Correct Answer:- Option-D

8:-Service period is

A:-the time taken for gravid uterus to return to non-gravid stage after parturition
B:-the period from a parturition to next successful insemination
C:-the period between two successive parturitions
D:-the period from drying up of milking to parturition

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following is not involved in ETT?

A:-transfer of ova
B:-oestrus synchronisation
C:-insemination of donor
D:-super ovulation

Correct Answer:- Option-A

10:-Chances of infertility due to anatomical causes may be minimised by

A:-preventing nutritional deficiencies
B:-eliminating venereal diseases
C:-avoiding inbreeding
D:-proper timing of AI


Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog