MCQs on Live Stock -5

1:-Unborn Calves of diary cattle attain maximum growth during

A:-First trimester of pregnancy
B:-At the time of calving
C:-Third trimester of pregnancy
D:-4-5 months of pregnancy

Correct Answer:- Option-C

2:-Artificial respiration to newborn calves can be given by

A:-Alternate compression and relaxation of the chest
B:-Pulling the tongue gently forward and backward
C:-Lifting the calf by holding on the hind legs
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

3:-Hanging navel cord of the calf should be removed by

A:-Cutting 5 cm away from the body
B:-Tied about 2.5 cm away from the body and cut about 1 cm below the ligature
C:-Tied about 5 cm away from the body and cut about 1 cm below the ligature
D:-Cutting at the base of the body

Correct Answer:- Option-B

4:-WEANING

A:-Is the practice of separating calves from its mother 1 month after calving
B:-1 week after calving
C:-Immediately after birth
D:-3 months after calving

Correct Answer:- Option-C

5:-COLOSRTUM

A:-Is rich in protein, minerals and vitamins
B:-Contains large quantity of immune bodies
C:-Has a laxative effect
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

6:-Dehorning of calf is done preferably

A:-At the age of 1 month
B:-Within 2 weeks after birth
C:-After three months
D:-At the time of birth

Correct Answer:- Option-B

7:-For Indian cattle and exotic cattle the critical temperature is

A:-About 95°F and 80°-85° F respectively
B:-About 100°F and 70°-75° F respectively
C:-About 60°F and 85° F respectively
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

8:-Deficiency of protein in diet causes

A:-Reduced milk and egg production
B:-Poor growth rate
C:-Cow birth weight
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

9:-Magnesium (Mg) deficiency in cattle causes

A:-Goiter
B:-Parakeratosis
C:-Hyper sensitivity
D:-Rickets

Correct Answer:- Option-C

10:-TDN in a feed is found out by

A:-Calculating the energy provided by carbohydrate
B:-Calculating the energy provided by carbohydrate and protein together
C:-Calculating the energy provided by carbo-hydrate, protein and 2-2.5 time of fat together
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email