MCQs on Optometry -1

1:-In Marfans' syndrome the lens is displaced

A:-into the anterior chamber
B:-downwards and outwards
C:-upwards and outwards
D:-downwards and inwards

Correct Answer:- Option-C

2:-The wave length of Nd-YAG laser is

A:-532 nm
B:-1064 nm
C:-840 nm
D:-647 nm

Correct Answer:- Option-B

3:-Which is not an ocular feature of Down's syndrome?

A:-Mongoloid slant
B:-Iris hypoplasia
C:-Cataract
D:-Aniridia

Correct Answer:- Option-D

4:-Features of Crouzon's syndrome are all except

A:-Syndactyly
B:-Mutation in FGFR2 gene
C:-Proptosis
D:-V Pattern exotropia

Correct Answer:- Option-A

5:-Naevus Flammeus is associated with

A:-Von Recklinghausen's disease
B:-tuberous sclerosis
C:-Sturge Weber syndrome
D:-Coats disease

Correct Answer:- Option-C

6:-The commonest primary orbital tumour in children is

A:-optic nerve glioma
B:-rhabdomyosarcoma
C:-orbital lymphoma
D:-optic nerve sheath meningioma

Correct Answer:- Option-B

7:-When a small target oscillated in front of a patient with binocular vision is seen to move in an elliptical rather than to and fro path, the phenomenon is called

A:-Oppenheim phenomenon
B:-Pulfrich phenomenon
C:-Uthoff phenomenon
D:-Paroxysmal convergence spasm

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of these is found in excess of aqueous humour compared to blood

A:-Ascorbic acid
B:-Lactic acid
C:-Glutathione
D:-Sorbitol

Correct Answer:- Option-B

9:-Which structure does not develop from neural ectoderm

A:-tarsal gland
B:-retina
C:-smooth muscle of iris
D:-optic cup

Correct Answer:- Option-A

10:-An inert intra ocular foreign body is

A:-Copper
B:-Iron
C:-Nickel
D:-Platinum

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog