MCQs on Periodontics - 6



1:-The cell surface components or adhesive molecules of bacteria that interact with a variety of host componentsand responsible for recognizing and binding to specific host cell receptors

A:-Cadherins
B:-Adhesins
C:-Cohesins
D:-Fimbriae

Correct Answer:- Option-B

Question52:-Thin aggregative fimbriae expressed on the outer surface of some Enterobacteriaceae such as Escherichia and Salmonella which promote bactrial adhesion and invasion to host as well as biofilm formation

A:-Pili
B:-Curli
C:-Dentilisin
D:-Lectin

Correct Answer:- Option-B

3:-In the gingival epithelium the Keratinocytes are interconnected by structures on the cell periphery called

A:-Keratinosomes
B:-Melanosomes
C:-Desmosomes
D:-Lysosomes

Correct Answer:- Option-C

4:-Epithelium of gingival sulcus is

A:-Keratinised
B:-Parakeratinised
C:-Non keratinised
D:-Pseudo columnar

Correct Answer:- Option-C

5:-Connective Tissue of Gingiva is also known as

A:-Lamina lucida
B:-Lamina Propria
C:-Lamina densa
D:-Lamina limitans

Correct Answer:- Option-B

6:-A Gene mapping technique that tests whether one allele of a gene occurs more often in patients with the disease than in subjects without disease

A:-Segregation analysis
B:-Genome wide analysis
C:-Candidate gene approach
D:-Twin study

Correct Answer:- Option-C

7:-The prevalance extent and severity of gingival recession

A:-Increases with age and more prevalent in males
B:-Increases with age and more prevalent in females
C:-Decreases with age and more prevalent in males
D:-Decreases with age and more prevalent in females

Correct Answer:- Option-A

8:-The vesiculobullous lesion which presents with an occular involvement

A:-Erosive lichen planus
B:-Mucous membrane Pemphigoid
C:-Bullous Pemphigoid
D:-Pemphigus Vulgaris

Correct Answer:- Option-B

9:-Dose of steroids in treatment of Pemphigus Vulgaris is monitored by periodic evaluation of

A:-DsG3 and DsG1 antibodies
B:-DsG2 and DsG4 antibodies
C:-DsG4 and DsG2 antibodies
D:-DsG1 and DsG2 antibodies

Correct Answer:- Option-A

10:-Lichen planus is an immunologically mediated mucocutaneous disorder in which

A:-T lymphocytes play a central role
B:-B lymphocytes play a central role
C:-Compliments play a central role
D:-Antibodies play a central role

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email