MCQs on Samhitha Sanskrit and Sidhanta - 2

1:-Sradha can be inferred from

A:-Sanga
B:-Avishada 
C:-Abhipraya
D:-Pratishedha

Correct Answer:- Option-C

2:-Which Ritucharya is suitable for the Samsarga of Kapha and Vata?

A:-Sisira
B:-Vasantha 
C:-Greeshma 
D:-Varsha

Correct Answer:- Option-B

3:-Which Mamsa is good for sound?

A:-Varaha 
B:-Aajam 
C:-Vavam
D:-Hamsam

Correct Answer:- Option-D

4:-Which Dosha undergo Chaya in winter?

A:-All doshas 
B:-Vata
C:-Pitta 
D:-Kapha

Correct Answer:- Option-D

5:-Avapeedaka sneha pana is indicated for 

A:-Kshavadhu vega rodha
B:-Nidra vega rodha 
C:-Chardhi vega rodha 
D:-Mootra vega rodha

Correct Answer:- Option-D

6:-Which of the following is Kapha Vikara?

A:-Davadhu 
B:-Hrit drava 
C:-Udarda
D:-Akshepaka

Correct Answer:- Option-C

7:-Number of Tantra yuktis mentioned by Charaka 

A:-35
B:-36
C:-37
D:-38

Correct Answer:- Option-B

8:-Author of the book Upaya hridaya 

A:-Nagarjuna
B:-Chacrapani 
C:-Sivadas sen
D:-Yogindra nath sen 

Correct Answer:- Option-A

9:-Which of the following is not a type of Gulma in Charaka samhita?

A:-Nichaya Gulma 
B:-Sonitha Gulma 
C:-Mamsa Gulma 
D:-Kapha Gulma

Correct Answer:- Option-C

10:-Name Moola stana of Mamsa vaha srotas 

A:-Twak
B:-Mamsa 
C:-Medas 
D:-Asthi

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email