MCQs on Textile Technology - 10

1:-Indigo is a natural dye of

A:-Vegetable origin
B:-Animal origin
C:-Mineral origin
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

2:-Cellulose Xanthate is prepared using

A:-Carbon di sulphide
B:-Sulphur dioxide
C:-Hydrogen sulphide
D:-Sodium sulphoxylate formaldehyde

Correct Answer:- Option-A

3:-The function of alkali in the dyeing of procion dyes

A:-Promote level dyeing
B:-Dispersion of dye
C:-Promote exhaustion of dye
D:-Reacting dye with fiber

Correct Answer:- Option-D

4:-A yarn characterised by the presence of imperfections or irregularities which are introduced in it deliberately

A:-Sewing thread
B:-Warp yarn
C:-Fancy yarn
D:-Weft yarn

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following package is associated with hank yarn?

A:-Cop
B:-Cone
C:-Cheese
D:-Bundle

Correct Answer:- Option-D

6:-Which of the following machine have prime influence on the removal of short fibers?

A:-Hooper feeder
B:-Mixing bale opener
C:-Draw frame
D:-Card

Correct Answer:- Option-D

7:-Which of the following is not an object of ring frame?

A:-Twisting
B:-Drafting
C:-Opening
D:-Winding

Correct Answer:- Option-C

8:-Which of the following machines exercise the maximum amount of draft?

A:-Ring frame
B:-Card
C:-Draw frame
D:-Fly frame

Correct Answer:- Option-B

9:-Which among the following can be the cause of crackers?

A:-Excessive ballooning
B:-Wider roller setting
C:-Closer roller setting
D:-Insufficient top roller pressure

Correct Answer:- Option-C

10:-In which of these process, fiber fineness have prime role in influencing yarn characteristic

A:-Ring spinning
B:-Air jet spinning
C:-Rotor spinning
D:-Friction spinning

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email