MCQs on Visual Arts -10

 1. Assertion (A): Guler-Kangra- School of Indian painting is renowned for its delicacy of lines and subtlety of colours.


Reason (R): Because it imbibed highest achievements of early Indian and Mughal art traditions.

(A) (A) and (R) not correct.

(B) (A) is correct (R) is wrong.

(C) (A) and (R) correct.

(D) (A) is wrong (R) is correct.

Answer: (B)

2. Assertion (A): Litho offset is indirect printing.

Reason (R): Litho offset is still medium of expression in Visual Art.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct (R) is wrong.

(C) (A) is wrong (R) is correct.

(D) (A) and (R) correct.

Answer: (B)

3. Assertion (A): Pahari miniature paintings are based on love and religious themes of Gita Govind, Bihari Satsai and Bhagavata Purana.

Reason (R): Because society in the hills and the patron both were religious mind.

(A) (A) is correct and (R) is correct.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(D) (A) is correct and (R) is incorrect.

Answer: (A)

4. Assertion (A): In wash painting colours are always soft and subtle.

Reason (R): Because of the washing with the water necessary and essential tones of colour remains on the surface.

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is correct and (R) is correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

Answer: (B)

5. Assertion (A): In drawing normally 4B Pencil is used.

Reason (R): Because 4B pencil is made of soft graphite which can render light to dark vanishing of shades.

(A) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is incorrect.

Answer: (C)

6. Match the following:

a. E-Walter D’souza 1. Viscosity

b. Dattatraya Apte 2. Wood cut

c. Dipak Banerjee 3. Etching

d. Vilas Shinde 4. Dimensional print

Codes:

a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 4 3 1 2

(C) 2 3 4 1

(D) 1 3 2 4

Answer: (A)

7. Match the following:

a. Raja Ravi Varma Litho Workshop 1. Bhopal

b. Ghari Village Workshop 2. Chennai

c. Bharath Bhavan Workshop 3. Delhi

d. Chola Mandal 4. Mumbai

Codes:

a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 2 1 4 3

(D) 4 3 1 2

Answer: (D)

8. Match the following:

a. Aquatint 1. Different type of graver

b. Mezzotint 2. Needle

c. Engraving 3. Resine

d. Dry point 4. Rocker

Codes:

a b c d

(A) 3 4 2 1

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (C)

9. Select the correct sequence of the parts of Orissan temple ground plan:

(A) Jagmohan, Natmandapa, Bhogmandapa, Garbhagriha

(B) Garbhagriha, Jagmohan, Natmandapa, Bhogmandapa

(C) Natmandapa, Bhogmandapa, Garbhagriha, Jagmohan,

(D) Garbhagriha, Bhogmandapa, Natmandapa, Jagmohan

Answer: (B)

10. Select the correct chronological sequence of western philosophers who worked on aesthetics:

(A) Clive Bell, Croce, Aristotle, St. Augustine

(B) St. Augustine, Croce, Clive Bell, Aristotle

(C) Clive Bell, Aristotle, St. Augustine, Croce

(D) Aristotle, St. Augustine, Croce, Clive Bell

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email