MCQs on Visual Arts -11

 1. Select the correct sequence of European painting in chronological order:


(A) Last Judgement, the Studio, Tribute Money, Water Lilies

(B) Tribute Money, Last Judgement, the Studio, Water Lilies

(C) Tribute Money, Last Judgement, Water Lilies, the Studio

(D) Water Lilies, the Studio, Tribute Money, Last Judgement

Answer: (B)

2. Select the correct chronology of groups formed by Indian painters:

(A) Group – 1890, Young Turks, PAG, Delhi Shilpi Chakra

(B) PAG, Delhi Shilpi Chakra, Group – 1890, Young Turks

(C) Young Turks, PAG, Delhi Shilpi Chakra, Group – 1890

(D) Delhi Shilpi Chakra, Group – 1890, Young Turks, PAG

Answer: (C)

3. Arrange according to chronological order:

(A) Suprematism, Rayonism, Purism, Neo-plasticism

(B) Rayonism, Suprematism, Purism, Neo-plasticism

(C) Purism, Neo-plasticism, Suprematism, Rayonism

(D) Neo-plasticism, Purism, Rayonism, Suprematism

Answer: (B)

4. Select the correct chronology of the paintings creation:

(A) Bodhisattvas, Ragamala, Rock Painting, Composition – II

(B) Ragamala, Rock Painting, Bodhisattvas, Composition – II

(C) Composition – II, Ragamala, Rock Painting, Bodhisattvas

(D) Rock Painting, Bodhisattvas, Ragamala, Composition – II

Answer: (D)

5. Select the correct chronological order:

(A) Government College of Art & Craft, Kolkata, Kala Bhavan, Shantiniketan Kolkata, Madras (Chennai) School of Arts & Crafts – Chennai, Sir J.J. School of Art, Mumbai

(B) Sir J.J. School of Art – Mumbai, Madras (Chennai) School of Arts & Crafts – Chennai, Kala Bhavan – Shantiniketan – Kolkata, Government College of Art & Craft – Kolkata

(C) Madras (Chennai) School of Arts & Crafts – Chennai, Government College of Art &Craft, Kolkata, Sir J.J. School of Art, Mumbai Kala Bhavan Shantiniketan, Kolkata

(D) Kala Bhavan, Shantiniketan – Kolkata, Sir J.J. School of Art – Mumbai, Government College of Art & Craft, Kolkata, Madras (Chennai) School of Arts &Crafts – Chennai

Answer: (C)

6. Select the correct sequence of machine used in print making:

(A) Litho Press machine, Etching Press machine, Routing machine, Block printing machine

(B) Routing machine, Etching press machine, Block printing machine, Litho press machine.

(C) Litho press machine, Routing machine, Block printing machine, Etching press machine

(D) Block printing machine, Etching press machine, Litho press machine, Routing machine

Answer: (D)

7. Select the correct sequence of tools used in print-making:

(A) Different cut graver, Needle, Rocker, Levigator

(B) Needle, Different cut graver, Rocker, Levigator

(C) Levigator, Rocker, Needle, Different cut graver

(D) Rocker, Different cut graver, Levigator, Needle

Answer: (B)

8. Sequence in order of invention:

(A) Wood block printing, movable types, lithography, laserprinting.

(B) Movable types, lithography, laserprinting, wood block printing

(C) Lithography, laserprinting, wood block printing, movable types

(D) Laserprinting, wood block printing, movable types, lithography

Answer: (A)

9. Sequence the four P’s of marketing implementation wise:

(A) Product, Price, Place, Promotion

(B) Product, Promotion, Place, Price

(C) Price, Promotion, Product, Place

(D) Product, Promotion, Price, Place

Answer: (A)

10. Sequence the steps of 3D Animation:

(A) Modelling, Rigging, Texture, Rendering

(B) Texture, Rigging, Modelling, Rendering

(C) Modelling, Texture, Rigging, Rendering

(D) Rigging, Rendering, Modelling, Texture

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email