MCQs on Visual Arts -12

 1. Choose the correct sequence in chronological order:

(A) Ramkinkar Baij, Prodosh Dasgupta, Sankho Chowdhury, Ajit Chakraborty

(B) Ramkinkar Baij, Sankho Chowdhury, Prodosh Dasgupta, Ajit Chakraborty

(C) Ramkinkar Baij, Sankho Chowdhury, Ajit Chakraborty, Prodosh Dasgupta

(D) Ramkinkar Baij, Prodosh Dasgupta, Ajit Chakraborty, Sankho Chowdhury

Answer: (A)

2. Choose the correct sequence of Dynasties in chronological order:

(A) The Chalukyas, the Guptas, the Pallavas, the Chandellas

(B) The Pallavas, the Chalukyas, the Guptas, the Chandellas

(C) The Guptas, the Chandellas, the Chalukyas, the Pallavas

(D) The Guptas, the Chalukyas, the Chandellas, the Pallavas

Answer: (C)

3. Choose the correct sequence according to the creation:

(A) The Gates of Hell, Monument of Balzac, the Age of Bronze, the Burghers of Calais

(B) The Age of Bronze, the Burghers of Calais, Monument of Balzac, the Gates of Hell

(C) The Burghers of Calais, Monument of Balzac, the Gates of Hell, the Age of Bronze

(D) Monument of Balzac, the Gates of Hell, the Age of Bronze, the Burghers of Calais

Answer: (B)

4. Match the artists to their respective art movement:

a. Claude Monet i. Surrealism

b. Salvador Dali ii. Fauvism

c. Gustav Courbet iii. Realism

d. George Rouault iv. Impressionism

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iv i iii ii

(C) i ii iv iii

(D) iv iii i ii

Answer: (B)

5. Match the following aesthetes to theories they propounded:

a. Croce i. Theory of Communication

b. Aristotle ii. Theory of Imagination

c. Tolstoy iii. Theory of Imitation

d. Collingwood iv. Theory of Intuition

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii i ii

(C) ii i iv iii

(D) iii iv i ii

Answer: (B)

6. Match the authors with their work:

a. Benjamin Rowland i. Survey of Indian Sculpture

b. V.S. Agrawal ii. Indian Architecture

c. Percy Brown iii. The Art and Architecture of India

d. S.K. Saraswati iv. Indian Art

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii iii i iv

Answer: (A)

7. Match the authors with their books:

a. A.K. Coomarswamy i. Art and Society

b. Herbert Read ii. Contemporary Art in India

c. Mulkraj Anand iii. Rajput Painting

d. P.N. Mago iv. An Album of Indian Painting

Codes:

a b c d

(A) ii iv ii i

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

8. Match the painters with their paintings:

a. Nandalal Bose i. Mother and Child

b. Jamini Roy ii. Huts

c. Rathin Mitra iii. Mother feeding her Child

d. H.A. Gade iv. Open Air Restaurant

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i

(B) ii iii iv i

(C) iii i iv ii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

9. Match the artist to their group:

a. K.H. Ara i. Calcutta Group

b. Gopal Ghose ii. Society of Contemporary Art

c. Kanval Krishna iii. Bombay Progressive Group

d. Ganesh Payne iv. Delhi Shilpi Chakra

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iii ii iv i

(C) iv ii i iii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

10. Match the following:

a. Salarjang Museum i. Mumbai

b. Prince of Wales Museum ii. Delhi

c. Indian Museum iii. Hyderabad

d. National Gallery of Modern Art iv. Kolkata

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii i iv ii

(C) ii i iii iv

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email