MCQs on Visual Arts -9

1. Assertion (A): From prehistoric time stone has been used as most common medium of expression by the artists.

Reason (R): Because it was easily available medium in abundance for expression of emotion and moreover was durable too.

(A) (A) is not correct, (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

2. Assertion (A): Impressionism was movement against Camera.

Reason (R): Because invention of Camera discarded the relevance of artist.

(A) (A) is partially correct, (R) is correct.

(B) (A) is correct, (R) is partially correct.

(C) (A) and (R) both are partially correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

3. Assertion (A): Plato said Art is imitation.

Reason (R): According to him art is merely a copy of form existing in perceptual world.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

4. Assertion (A): Henry Moore preferred to have his sculptures in the open for all to see.

Reason (R): As he wanted his art to inspire people, not just for decoration.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: (A)

5. Assertion (A): Art should refine and contribute to human progress.

Reason (R): As it enlighten the mind with certain aspects of truth.

(A) (A) is not correct (R) is correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

6. Assertion (A): Many modern artists have carved wood sculptures in styles imitating primitive sculptures.

Reason (R): As they thought it addressed the deepest mysteries of life with the profoundest sincerity.

(A) (A) is not correct (R) is correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

7. Assertion (A): Copyright grants a legal protection to an artist or author against the reprinting of original work.

Reason (R): Copyright material does not require the consent before printing the original work.

(A) (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: (B)

8. Assertion (A): Logo is a symbol. It stands for a company. Convey instantly a feeling about your company.

Reason (R): A logo is a symbol, but it need not, and should not, be a picture of everything you do.

(A) (A) is not correct and (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (R) is correct and (A) is partially correct.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (B)

9. Assertion (A): An advertising agency develops and prepares advertising plans, advertisements and other promotional tools for advertisers.

Reason (R): An advertising agency is an organization run by only one creative person.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: (B)

10. Assertion (A): In “Intaglio process”, plate is made by using acid only.

Reason (R): Intaglio impression comes on paper from deeper portion of ink.

(A) (A) is correct (R) is wrong.

(B) (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are wrong.

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email