MCQs on Visual Arts -17

1. Select the correct chronological sequence of the artists of Renaissance.

(A) Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci, Masaccio

(B) Masaccio, Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci

(C) Donato Bramante, Botticelli, Leonardo da Vinci, Masaccio

(D) Donato Bramante, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci

Answer: (A)

2. Select correct chronological sequence of Orissan temples.

(A) Parasuramesvara, Vaital Deul, Lingaraj, Sun Temple of Konark

(B) Vaital Deul, Parasuramesvara, Lingaraj, Sun Temple of Konark

(C) Parasuramesvara, Lingaraj, Vaital Deul, Sun Temple of Konark

(D) Lingaraj, Parasuramesvara, Vaital Deul, Sun Temple of Konark

Answer: (C)

3. Select the correct sequence of techniques in order as invented.

(A) Dry-point, Aquatint, Line Etching, Metal Engraving

(B) Line Etching, Dry-point, Metal Engraving, Aquatint

(C) Dry-point, Aquatint, Metal Engraving, Line Etching

(D) Dry-point, Metal Engraving, Line Etching, Aquatint

Answer: (D)

4. Select the correct sequence of material used in silk screen printing.

(A) Squeeze, Frame, Exposing table, printing table

(B) Exposing table, Printing table, Squeeze, Frame

(C) Frame, Exposing table, Printing table, Squeeze

(D) Squeeze, Frame, Printing table, exposing table

Answer: (C)

5. Select the correct sequence of factors affecting the client – agency relationship.

(A) Chemistry, Communication, Conduct, Changes

(B) Chemistry, Conduct, Changes, Communication

(C) Conduct, Chemistry, Communication, Changes

(D) Communication, Conduct, Changes, Chemistry

Answer: (A)

6. Select the correct sequence in order of maximum perceiving ability.

(A) Eye, Ear, Taste, Smell

(B) Smell, Taste, Eye, Ear

(C) Ear, Smell, Eye, Taste

(D) Eye, Ear, Smell, Taste

Answer: (D)

7. Select the correct chronological sequence of the artists.

(A) Hanson, Matisse, Delacroix, Brancusi

(B) Delacroix, Matisse, Brancusi, Hanson

(C) Delacroix, Brancusi, Matisse, Hanson

(D) Delacroix, Hanson, Matisse, Brancusi

Answer: (B)

8. Select the correct sequence of steps.

(A) Carving, Marquette, Drawing, Finishing

(B) Marquette, Drawing, Carving, Finishing

(C) Drawing, Finishing, Carving, Marquette

(D) Drawing, Marquette, Carving, Finishing

Answer: (D)

9. Select the correct chronological sequence of the paintings.

(A) Cave Monastery, Khilari, Brooding, Haldi Grinders

(B) Khilari, Cave Monastery, Haldi Grinders, Brooding

(C) Brooding, Haldi Grinders, Cave Monastery, Khilari

(D) Haldi grinders, Brooding, Khilari, Cave Monastery

Answer: (C)

10. Select the correct chronological sequence of the artist who worked on geometrical forms.

(A) Om Prakash, B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan

(B) G. R. Santosh, Om Prakash, B. Khanna, J. Swaminathan

(C) B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan, Om Prakash

(D) J. Swaminathan, G. R. Santosh, B. Khanna, Om Prakash

Answer: (D)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog