MCQs on Visual Arts -18

1. Match the following iconographical attributes to their respective deities:
(a) Ushnish (i) Vishnu

(b) Chakra (ii) Shiva

(c) Trishul (iii) Buddha

(d) Kamandala (iv) Bodhisattva Maitreya

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (B)

2. Match the following sculptures to their respective sites:

(a) Ravan Shaking Mount Kailash (i) Lauriyanandan Garh

(b) Maheshmurti (ii) Kailashnath Temple, Ellora

(c) Gangaavataran (iii) Elephanta Caves

(d) Mauryan Bull Capital (iv) Mahabalipuram

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (D)

3. Match the following:

(a) Jay Zharotia (i) Kolkata

(b) Laxma Goud (ii) Baroda

(c) Rini Dhumal (iii) Delhi

(d) Sanat Kar (iv) Hyderabad

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

4. Match the following:

(a) Jagmohan Chopra (i) Aquatint

(b) Prayag Jha Chillar (ii) Drawing with print impression

(c) Sanat Kar (iii) Collography

(d) Palani Appan (iv) Wood Intaglio

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)

5. Match the material with sculpture mediums.

(a) Carving (i) Clay

(b) Modelling (ii) Brass

(c) Casting (iii) Scrap metal

(d) Assemblage (iv) Stone

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

6. Match the following artists with their relevant creative works:

(a) Prodosh Das Gupta (i) Bird in Space

(b) Edgar Degas (ii) The Bull

(c) Constantin Brancusi (iii) little fourteen year old Dancer

(d) Raghav Kaneria (iv) In Bondage

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

7. Match the following:

(a) Donate Eyes (i) Amitabh Bachchan

(b) End Polio Now (ii) Aishwarya Rai

(c) Be a Vegetarian (iii) Amir Khan

(d) Atithi Devo Bhav (iv) Maneka Gandhi

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (A)

8. Match the following:

(a) Maximum Point Size (i) Cypher

(b) Entangled Interlaced Initial (ii) 72 point

(c) Unit of Resolution (iii) Pictogram

(d) Pictorial /Illustrated Text (iv) DPI

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

9. Match the following terms with painting medium:

(a) Light to dark (i) Oil Painting

(b) Dark to light (ii) Water colour painting

(c) Pasting (iii) Graphic

(d) Etching (iv) Collage

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

10. Match the following artists with their places:


(a) Asit Kumar Haldar (i) Delhi

(b) B. C. Sanyal (ii) Baroda

(c) Ravindra Nath Tagore (iii) Lucknow

(d) N. S. Bendre (iv) Shantiniketan

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email