MCQs on Visual Arts -19

1. Name the painter of “The Scream”

(A) Edward Munch

(B) James Ensor

(C) Frans Halfs

(D) Salvador Dali

Answer: (A)

2. Who created the famous sculpture ‘the Thinker’?

(A) Marcel Duchamp

(B) Jean Arp

(C) Calder

(D) August Rodin

Answer: (D)

3. Which provincial Indo-Islamic style is represented by the famous monument Jahaj Mahal?

(A) Imperial Delhi

(B) Malwa

(C) Deccan

(D) Gujarat

Answer: (B)

4. In which museum famous Gupta sculpture Govardhandhari is housed?

(A) National Museum, New Delhi

(B) Bharat Bhawan, Bhopal

(C) Bharat Kala Bhawan, Varanasi

(D) Kala Bhawan, Shantiniketan

Answer: (C)

5. Nat Mandap of Konark Sun Temple is located separately on a high plinth. Where is it?

(A) In front of Jagmohan

(B) South of the Garbhgriha

(C) North of Garbhgriha

(D) In the backyard of Garbhgriha

Answer: (A)

6. Who wrote the first review of art exposition called Salon de Refuser?

(A) Roger Fry

(B) Le Roy

(C) Claude Monet

(D) Herbert Read

Answer: (B)

7. Melting temperature for bronze

(A) 700 °C

(B) 980 °C

(C) 1400 °C

(D) 1800 °C

Answer: (C)

8. Marx Earnst associated with

(A) Surrealism

(B) Futurism

(C) Post-modernism

(D) Dadaism

Answer: (A)

9. First movable types was invented by

(A) Homer

(B) Eric Gill

(C) Carol Summer

(D) John Guttenberg

Answer: (D)

10. In wood-cut sometime print-maker take advantage in his design.

(A) Wood hardness

(B) Wood softness

(C) Natural wood texture

(D) Wood smoothness

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email