MCQs on Visual Arts -21

1. Malar artist are known for their

(A) Wood carving

(B) Terracotta

(C) Metal casting

(D) Iron work

Answer: (C)

2. Of the following with from whom the work of Meera Mukherjee is inspired?

(A) Ghadva Artist

(B) Bhareva Artist

(C) Jhara Artist

(D) Bell metal Artist

Answer: (A)

3. Of the following, what is used for purification of metal for casting?

(A) Tin

(B) Borax

(C) Mercury

(D) Sulpher

Answer: (B)

4. The dancing torso found from Mohenjodaro is made of

(A) Bronze

(B) Copper

(C) Brass

(D) Terracotta

Answer: (D)

5. Krishna Reddy belongs to

(A) Delhi

(B) Hyderabad

(C) Mumbai

(D) Chennai

Answer: (B)

6. In print making for viscosity process what type of surface of block is needed?

(A) Wooden

(B) Metal

(C) Rubber

(D) Stone

Answer: (B)

7. In printmaking aluminium plate is etched by which acid?

(A) Nitric acid

(B) Hydrochloric acid

(C) Sulphuric acid

(D) Caustic soda

Answer: (A)

8. Water is common factor in printing in

(A) Lithography and Offset

(B) Dry point and Mezzotint

(C) Silk screen and colography

(D) Linocut and wood block printing

Answer: (A)

9. In silk printing what makes the surface photosensitive?

(A) Potassium Permanganate

(B) Potassium Dichromate

(C) Sodium Hydrochloride

(D) Nitric Acid

Answer: (B)

10. Amongst following who is not a print maker?

(A) Rembrandt

(B) William Blake

(C) Pablo Picasso

(D) Theodore Gericault

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog