MCQs on Visual Arts -16

1. Assertion (A): Rodin is a Symbolist as well as Impressionist.Reason (R): As Rodin combines two dominant directions of late 19th century art in his work.

(A) (A) is not correct, (R) is partially correct.

(B) (A) is correct, (R) is also correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is also not correct.

Answer: (B)

2. Assertion (A): Textural surface in figural sculptures creates life sensation.

Reason (R): Sculptors found it a new technique to make sculptures differently.

(A) (A) is partially correct, (R) is correct.

(B) (A) is correct, (R) is partially correct.

(C) (A) is not correct, (R) is partially correct.

(D) (A) and (R) both are partially correct.

Answer: (B)

3. Assertion (A): Retail advertising is locally oriented.

Reason (R): Retail advertising helps in selling goods and services directly to the consumers.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

4. Assertion (A): Brand is the combination of name, word, symbols or design that identifies one particular product.

Reason (R): Branding helps differentiating one product from other competing products.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (A)

5. Assertion (A): Monuments erected during the reign of Feroz Shah Tughlaq are strong, gigantic but simple.

Reason (R): Because during his time there was scarcity of artisans and less funding was available due to wrong policies of his predecessor.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (A)

6. Assertion (A): Contemporary art is complex in nature.

Reason (R): Since it has grown out of mental environ of contemporary society where every individual has freedom of expression and his own sensibility.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is correct, (R) is partially correct.

Answer: (C)

7. Assertion (A): Etching prints can be made using metal plate or hard surface.

Reason (R): Etching is easily done without any technical support.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is correct, (R) is also correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

8. Assertion (A): In India print making movement took place during the end of 20th century.

Reason (R): It was an impact since many notable print makers from U.S.A. worked in India during that time.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

9. Assertion (A): Illustration of Hamzanama, in twelve volumes shows a dramatic treatment of events, broad handling, and bright expressive colours.

Reason (R): Akbar was a man of literary and fine aesthetic taste who admired to depict the adventures of Mir Hamza, an uncle of the Profet.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

10. Assertion (A): G. R. Santosh is considered as a Tantric Painter.

Reason (R): Since he hailed from Kashmir and practiced Yoga Tantra.

(A) (A) is correct, but (R) is partially correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email