MCQs on Visual Arts -2

1. Basawan was court painter of which school?

(A) Pahari

(B) Rajasthani

(C) Mughal

(D) Pal

Answer: (C)

2. Who painted the “Celebration Triptych” in acrylic?

(A) Biren De

(B) SatishGujral

(C) Tayeb Mehta

(D) Ramkumar

Answer: (C)

3. First mechanical printing started at

(A) Cochin

(B) Goa

(C) Kolkata

(D) Chennai

Answer: (B)

4. What is surface in lithographic process?

(A) Intaglio

(B) Raised surface printing

(C) Rotogravure

(D) Planography

Answer: (D)

5. Viscosity printing is done by using

(A) Types of oils

(B) Thinness of colour

(C) Rollers of different hardness

(D) Plastic surface

Answer: (C)

6. In the year 2012, what award was conferred to the cartoonist Late Mario de Miranda?

(A) Padma Bhushan

(B) Padma Vibhushan

(C) Bharat Ratna

(D) Padmashree

Answer: (B)

7. In iconography of Vishnu ‘Gada’ is represented as

(A) Female companion

(B) Celestial being

(C) Male companion

(D) A vehicle

Answer: (A)

8. “Man with Dog” is sculpted by

(A) August Rodin

(B) Aristide Maillol

(C) Dhruva Mistry

(D) Raghav Kaneria

Answer: (C)

9. Stone ware is made of

(A) Stone

(B) Glass

(C) Clay

(D) Plaster of Paris

Answer: (C)

10. Henry Moore was influenced by

(A) Maya and Aztec sculpture

(B) Etruscan sculpture

(C) African sculpture

(D) Indian sculpture

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog