MCQs on Visual Arts -3


1. Assertion (A): Ram Kinkar did all his big sculptures in cement and concrete.

Reason (R): He chose this medium because no other medium was easily available.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is partly correct.

(D) (A) is partly correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

2. Assertion (A): Terracotta medium is more commonly used in West Bengal.

Reason (R): Terracotta is more used because no other material was found nearby.

(A) (A) is not correct, (R) is partly correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

3. Assertion (A): Advertisements with false claims are subject to ethical issue.

Reason (R): Advertisements may become misleading, violating set norms and may affecting buying behaviour.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

4. Assertion (A): Advertisement must cope up with cultural environment and value system of the society.

Reason (R): Advertisements provide knowledge to the society about the products and services.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

5. Assertion (A): Ancient Greeks knew the architectural techniques of arch and domes but they mostly used Post and Lintel.

Reason (R): Arch and domes appear to rise upward either to reach other wordly goals or to dominate the beholder. Such motives were incompatible to Greek values.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (C)

6. Assertion (A): Bull’s Head sculpted by Picasso is an important work of fine art made of handle bar and seat of a bicycle forming third image.

Reason (R): Because it reacts against conventional sculptural method of carving or modelling but expressing full emotion.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

7. Assertion (A): Prayag Jha Chillar is print maker. She does aquatint.

Reason (R): She is inspired by crows and the crows are only in black colour.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

8. Assertion (A): Print making should not be considered as the medium of expression in visual arts.

Reason (R): Print making is not direct action on paper, it only produces imprints on paper from some other surface worked by artist.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (B)

9. Assertion (A): M.F. Hussain used bold lines in his paintings.

Reason (R): Because early life was full of struggle and he expressed his reaction through it.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

10. Assertion (A): Drawing is basic component of all visual arts.

Reason (R): Because without it form and image cannot be cast.

(A) (A) is correct but (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email