MCQs on Visual Arts -4

1. Select the correct chronological sequence of Gupta temple architecture:

(A) Cave No. 17 of Sanchi, Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick temple of Bhitargaon.

(B) Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick Temple of Bhitargaon, Cave No. 17 of Sanchi

(C) Brick temple of Bhitargaon, Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi.

(D) Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi, Brick Temple of Bhitargaon

Answer: (A)

2. Select correct sequence of elements as described six limbs (shading) of Indian painting:

(A) Bhava, Lavanya, Praman, Rupabheda

(B) Rupabheda, Bhava, Lavanya, Praman

(C) Rupabheda, Praman, Bhava, Lavanya

(D) Praman, Rupabheda, Lavanya, Bhava

Answer: (C)

3. Select the correct chronological sequence of artists:

(A) Krishna Reddy, Ravi Varma, Jyoti Bhatt, Chitt Prasad

(B) Jyoti Bhatt, Krishna Reddy, ChittPrasad, Ravi Varma

(C) Ravi Varma, Krishna Reddy, Chitt Prasad, Jyoti Bhatt

(D) Ravi Varma, Chitt Prasad, Krishna Reddy, Jyoti Bhatt

Answer: (D)

4. Select the correct sequence of steps in woodcut printing:

(A) Rubbing with spoon, Carving, Rolling ink on block, Impression on paper

(B) Carving, Rolling ink on block, rubbing with spoon, Impression on paper

(C) Rubbing with spoon, Impression on paper, rolling ink on block, carving

(D) Rolling ink on block, Rubbing with spoon, Impression on paper, Carving

Answer: (B)

5. Select the correct sequence of execution:

(A) Animatics, Storyboarding, Editing, Scripting

(B) Storyboarding, Editing, Scripting, Animatics

(C) Scripting, Storyboarding, Animatics, Editing

(D) Scripting, Storyboarding, Editing, Animatics

Answer: (C)

6. Select the correct sequence of stages of a layout:

(A) Rough, Comprehensive, Semi comprehensive, Artwork

(B) Comprehensive, Semi comprehensive, Rough, Artwork

(C) Comprehensive, Rough, Semi comprehensive, Artwork

(D) Rough, Semi-comprehensive, Comprehensive, Artwork

Answer: (D)

7. Select the correct chronological sequence of the artists:

(A) Nagji Patel, Pradosh Dasgupta, Hiranmay Roychaudhury, DhanrajBhagat

(B)Pradosh Dasgupta, Nagji Patel, Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury

(C) Hiranmay Roychaudhury, Dhanraj Bhagat, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel

(D) Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel

Answer: (C)

8. Select the correct sequence of steps in metal casting:

(A) P.O.P. Piece mould, Wax model, Investment mould, Metal pouring

(B) P.O.P. piece mould, Investment mould, Wax model, Metal pouring

(C) Metal pouring, P.O.P. piece mould, Wax model, Investment mould

(D) Investment mould, Metal pouring, Wax model, P.O.P. piece mould

Answer: (A)

9. Select the correct sequence of artists in order of successive art movements :

(A) Courbet, Degas, Cezanne, Braque

(B) Degas, Courbet, Braque, Cezanne

(C) Cezanne, Braque, Degas, Courbet

(D) Braque, Cezanne, Degas, Courbet

Answer: (A)

10. Select the correct sequence in chronological order:

(A) Nandalal Bose, Arpita Singh, Amrita Shergil, Nalini Malani

(B)Nandalal Bose, Amrita Shergil, Arpita Singh, Nalini Malani

(C) Arpita Singh, Nalini Malani, Amrita Shergil, Nandalal Bose

(D) Amrita Shergil, Nandalal Bose, Nalini Malani, Arpita Singh

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email