MCQs on Visual Arts - 5

1. Match the following:

a. Tate Art Gallery i. Hyderabad

b. Louvre Museum ii. Bhopal

c. Bharat Bhawan iii. London

d. Salarjang Museum iv. Paris

Codes:

a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii iv ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

2. Match the temples with respective sites:

a. Ladkhan Temple i. Aihole

b. Bhimarath ii. Bhubaneswara

c. VaitalDeul iii. Gwalior

d. TelikaMandir iv. Mahabalipuram

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) i iv ii iii

Answer: (D)

3. Match the following:

a. Oleography i. Intaglio printing

b. Metal engraving ii. Stencil printing

c. Wood engraving iii. Planography

d. Silk screen iv. Relief printing

Codes:

a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iv ii iii i

(C) ii iii i iv

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

4. Match the following:

a. Carol Summers i. Wood engraving

b. Hoksai ii. Print from wood block on both side of paper

c. ZarinaHashmi iii. Wood cut

d. Albrecht Durer iv. Japanese colour wood print

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iv iii i

(C) i ii iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

5. Match the material with sculpture mediums:

a. Casting i. Ivory

b. Modelling ii. Scrap wood

c. Carving iii. Aluminium

d. Assemblage iv. Wax

Codes:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii iv i ii

(C) iii i iv ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

6. Match the following artists with their relevant creative works:

a. Marcel Duchamp i. Florence Pieta

b. Balbir Singh Katt ii. Triumph of Labour

c. Michelangelo iii. Bicycle wheel

d. D.P. Roychaudhury iv. Nadeshwar

Codes:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii i ii iv

(C) iii iv i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

7. Match the following:

a. Mario Miranda i. Photojournalist

b. HomaiVyarawalla ii. Graphic Designer

c. Mickey Patel iii. Cartoonist

d. SudarshanDheer iv. Illustrator

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

8. Match the following:

a. Transit i. Indoor media

b. Television ii. Outdoor media

c. Direct mail iii. Hangings

d. Point of purchase iv. By Mail

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

9. Match the following artists to their respective phases:

a. Edgar Degas i. Fauvism

b. Matisse ii. Dadaism

c. Braque iii. Impressionism

d. Picabia iv. Cubism

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

10. Match the following textile with their States:

a. Phulkari i. Meghalaya

b. Lushai ii. Gujarat

c. Kantha iii. Punjab

d. Tanchol iv. Bengal

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i



Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email