MCQs on Visual Arts -6

1. Notre Dame at Paris is
(A) Chapel

(B) Church

(C) Cathedral

(D) Basilica

Answer: (C)

2. Gates of hell by Rodin was influenced by the work of

(A) Michael Angelo

(B) Lorenzo Ghiberti

(C) Donatello

(D) Brunelleschi

Answer: (B)

3. Ornate pillar in Diwan-i-Khas at Fatehpur Sikri bears influence of which Indian provincial style?

(A) Rajasthan

(B) Gujarat

(C) Malwa

(D) Deccan

Answer: (B)

4. Famous Parkham Yaksha housed in Mathura Museum belongs to which period?

(A) Mauryan period

(B) Sunga period

(C) Kushan period

(D) Gupta period

Answer: (C)

5. At Mahabalipuram which monolithic rock cut Ratha has apsidal plan?

(A) Bhima Rath

(B) Dharmaraj Rath

(C) Draupadi Rath

(D) Nakul-Sahdev Rath

Answer: (D)

6. According to latest discovery where is found evidence of earliest use of oil in painting?

(A) Holland

(B) Ajanta Caves

(C) Grottoes of Bamiyan

(D) Altamira Caves

Answer: (C)

7. A group of constructivist sculptors are

(A) Malevich, Gabo, Rodchenko

(B) Picasso, Malevich, Gabo

(C) Picasso, Tatlin, Pevsner

(D) Tatlin, Boccioni, Jean Arp

Answer: (A)

8. Standard bronze consists of

(A) 90% copper, 07% tin and 03% zinc

(B) 90% copper and 10% tin

(C) 88% copper, 10% tin and 02% zinc

(D) 95% copper, 02% silver and 03% zinc

Answer: (A)

9. Etruscan Art relates to

(A) Ancient Egypt

(B) Ancient Greek

(C) Ancient Rome

(D) Ancient China

Answer: (C)

10. Ceramics is a

(A) Mixture of cement

(B) Fired clay body

(C) Stone powder

(D) Mixture of plaster

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email