MCQs on Visual Arts -7

1. Yakshi Chandra, the famous stone relief is from

(A) Sanchi

(B) Bharhut

(C) Amaravati

(D) Udaygiri

Answer: (B)

2. The artists whose works expressed the tragedy of the prevailing situation generally belonged to Bengal or Punjab, the provinces severely affected by the partition

(A) Satish Gujral, Kewal Soni, Ganesh Pyne, Latika Katt

(B) Zainul Abedin, Chitta Prasad, B.C. Sanyal, Amar Nath Sehgal

(C) Zainul Abedin, F.N. Souza, Sailor Mookherjee, K.K. Hebbar

(D) N.S. Bendre, Chitta Prasad, Paritosh Sen, Chintamani Kar

Answer: (B)

3. Which one of these is not a form of outdoor advertising?

(A) Bill board

(B) Bus shelter

(C) Dangler

(D) Kiosk

Answer: (C)

4. Which advertising agency is owned by Reliance?

(A) Draft FCB Ulka

(B) Lowe Lintas

(C) Economic Times

(D) Mudra Communication Pvt. Ltd.

Answer: (D)

5. Who is the man behind the latest Indian Rupee Symbol?

(A) Lakshya Raghuvanshi

(B) D. Udaya Kumar

(C) Rajdeep Ghoshal

(D) R. Hiren Sardesai

Answer: (B)

6. Pull strategy is marketing, advertising and sales promotion activity aimed at including trial, purchase and repurchase by

(A) Dealer

(B) Retailer

(C) Consumer

(D) Sales person

Answer: (C)

7. Company’s Logo is its

(A) Corporate Image

(B) Corporate Identity

(C) Brand Recognition

(D) Brand Image

Answer: (B)

8. Which newspaper has initiated the “Teach India” Campaign?

(A) The Times of India

(B) Mail Today

(C) Hindustan Times

(D) Economic Times

Answer: (A)

9. Scraper is used on plate for

(A) Polishing

(B) Scraping

(C) Texturing

(D) Burnishing

Answer: (B)

10. In print making, drawing Impression is transferred from stone to which type of paper?

(A) Tracing paper

(B) Gelatin paper

(C) French transfer paper

(D) Poster paper

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog