MCQs on Visual Arts -26

 1. (a) Levigator (i) Wood cut

(b) Squeeze (ii) Intaglio

(c) Bunin (iii) Silk Screen

(d) Rulet (iv) Lithography

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

2. Match the following:

(a) Iron- Perchloride (i) Fore ground

(b) Snake stone (ii) Viping

(c) Tallow (iii) Etching

(d) French Chalk (iv) Creation of stone drawing

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

3. Match the communication methods from primitive to modern:

(a) Audio (i) Primitive

(b) Print (ii) Modern

(c) Audio-visual (iii) Gutenberg

(d) Non-verbal (iv) Early 1920’s

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

4. Select the correct match:

(a) Banner Advertising (i) Magazine

(b) Centre Page advertising (ii) David Ogilvy

(c) Father of advertising (iii) Letter Press Printing

(d) Direct Printing (iv) Web Page

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (D)

5. Match the following:

(a) Newspaper (i) Brand name

(b) Dubble Spread Ad (ii) Gutter space

(c) Packaging (iii) Outdoor Advertising

(d) Sandwich Board (iv) Magazine

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (D)

6. Match the following ….isms and artists:

(a) Impressionism (i) Matisse

(b) Favism (ii) Miro

(c) Expressionism (iii) Monet

(d) Surrealism (iv) Munch

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

7. Match the paintings and medium:

(a) Trees (i) Wash in Tempera

(b) Head of Shiva (ii) Oil

(c) He has a long way to go (iii) Ink

(d) Three women (iv) Tempera

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)

8. Match the following to their year of birth:

(a) N.S. Bendre (i) 1912

(b) K.K. Hebbar (ii) 1922

(c) Bimal Das Gupta (iii) 1910

(d) H.S. Raz (iv) 1917

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (D)

9. Which colour model is named as subtractive colour model?

(A) RGB colour model

(B) Index colour model

(C) CMYK colour model

(D) HSL colour model

Answer: (C)

10. Device that breaks the original continuous tone image into patterns of dots.

(A) Quarter tone

(B) Acetate screen with criss cross lines

(C) Mezzotint

(D) Half tone

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog