MCQs on Visual Arts -27

1. Archaeological site Dholavira is situated in

(A) Madhya Pradesh

(B) Orissa

(C) Haryana

(D) Gujarat

Answer: (D)

2. Masaroor Rock cut monolithic temples are located in

(A) Jammu

(B) Kangra

(C) Udaigiri

(D) Nasik

Answer: (B)

3. Indo-Islamic monument Alai Darwaza is located at

(A) Ajmer

(B) Aurangabad

(C) Hyderabad

(D) Delhi

Answer: (D)

4. Jean Jacques Rousseau’s idea mostly influenced the artistic movement of

(A) Neo-Classicism

(B) Romanticism

(C) Realism

(D) Impressionism

Answer: (B)

5. Blue period is related to

(A) Henry Matisse

(B) Pablo Picasso

(C) Emil Nolde

(D) Salvador Dali

Answer: (B)

6. Shock tactics was introduced by

(A) Eduard Munch

(B) Edger Degas

(C) Henry Matisse

(D) Claude Manet

Answer: (C)

7. Theodore Rousseau was a French Landscape painter of

(A) 16th Century

(B) 17th Century

(C) 18th Century

(D) 19th Century

Answer: (D)

8. Blue Horse painting belongs to

(A) Emil Nolde

(B) Franz Marc

(C) Eduard Munch

(D) Wassily Kandinsky

Answer: (B)

9. Himmat Shah studied at

(A) Delhi College of Art

(B) Vishva Bharati, Shantiniketan

(C) M.S. University, Baroda

(D) B.H.U., Varanasi

Answer: (C)

10. In which medium, Abanindranath Tagore works entitled ‘Owl’ and ‘Bird’ are executed?

(A) Wood

(B) Terracotta

(C) Iron

(D) Bronze

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email