MCQs on Visual Arts -29

1. Choose the correct sequence of monuments’ sites from North to South in India.

(A) Sanghol, Jaggayyapet, Martand, Bhimbetka

(B) Martand, Sanghol, Bhimbetka, Jaggayyapet

(C) Bhimbetka, Jaggayyapet, Sanghol, Martand

(D) Martand, Bhimbetka, Sanghol, Jaggayyapet

Answer: (B)

2. Choose the reverse chronological correct sequence of the following monuments:

(A) Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza

(B) Alai Darwaza, Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza

(C) Alai Darwaza, Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza

(D) Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza

Answer: (D)

3. Choose the correct sequence according to seniority:

(A) Chitamani Kar, D.P. Chowdhury, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury

(B) D.P. Chowdhury, Chitamani Kar, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury

(C) Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury

(D) Sarbari Roy Choudhury, Ajit Chakraborty, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury

Answer: (A)

4. Choose the correct chronological sequence of sculptors:

(A) Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman

(B) K. Kunhiramman, Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla

(C) Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman

(D) A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman, Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat

Answer: (C)

5. Place in chronological order:

(A) Amrita Shergil, Devyani Krishna, Arpana Caur, Vasundhara Tiwari

(B) Devyani Krishna, Arpana Caur, Amrita Shergil, Vasundhara Tiwari

(C) Arpana Caur, Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Devyani Krishna

(D) Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Arpana Caur, Devyani Krishna

Answer: (A)

6. Select the correct chronological sequence of the paintings:

(A) Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker, Water Lilies

(B) Stone Breaker, Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed

(C) Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker

(D) Water Lilies, Abstract Speed, Stone Breaker, Demoiselles d’avignon

Answer: (B)

7. Choose the correct sequence of the printing processes in reverse order:

(A) Screen printing, Lithography, Etching, Woodcut

(B) Etching, Woodcut, Screen printing, Lithography

(C) Screen printing, Woodcut, Lithography, Etching

(D) Woodcut, Lithography, Screen printing, Etching

Answer: (A)

8. Choose the correct chronological sequence:

(A) Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso

(B) Henri Moore, Albrecht Durer, Pablo Picasso, Francesco de Goya

(C) Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso, Henri Moore

(D) Pablo Picasso, Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya

Answer: (C)

9. Write in the correct sequence of historical development.

(A) Corporate identity, Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram

(B) Corporate identity, Pictogram, Cuneiform, Syllabic Writing

(C) Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram, Corporate identity

(D) Syllabic Writing, Pictogram, Cuneiform, Corporate identity

Answer: (C)

10. Choose the correct sequence of decades.

(A) Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution

(B) Consumerism, Industrial Revolution, Soap Opera, Consumer Protection

(C) Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution, Soap Opera

(D) Industrial Revolution, Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog