MCQs on Visual Arts -30

1. Match the following:

a. Jahaj Mahal i. Ahmedabad

b. Tomb of Ahmed Shah Khattu ii. Sarkhej

c. Roza of Ranik Sipari iii. Srinagar

d. Shah Hamdan iv. Mandu

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) ii iv i iii

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

2. Match the following:

a. Theory of Imitation i. Bana Bhatta

b. Art is Communication ii. Naganjeet

c. Chitrasutra iii. Leo Tolstoy

d. Harshacharita iv. Aristotle

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

3. Match the following:

a. Lotus i. Time

b. Kalas ii. Life

c. Swastik iii. Well-being

d. Chakra iv. Enlightenment

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iv ii iii i

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

4. Match the following:

a. A.R. Chugtai i. Three Women

b. Rabindranath Tagore ii. Gloomy Radhika

c. Amrita Shergil iii. Maharashtrian Woman

d. Raja Ravi Verma iv. Brooding

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

5. Match the following:

a. Air Blower i. Sculpture

b. Recipes ii. Teracotta

c. Earthenware iii. Ceramics

d. Welding iv. Casting

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii i ii

(C) iv iii ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

6. Match the following:

a. Raku i. Acid

b. Red Clay ii. Ceramics

c. Biting iii. Print

d. Addition iv. Terracotta

Code:

a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

7. Match the following:

a. Anupam Sood i. Installation

b. Ananda Vardhan ii. Print making

c. Abhinav Gupta iii. Dhawani Siddhanta

d. Subodh Gupta iv. Rasa

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

8. Match the following:

a. Rocker i. Print making

b. Chisel ii. Computer Graphics

c. Grinder iii. Lithograph

d. Vector iv. Sculpture

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) i iii iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

9. Match the following:

a. I want you for US Army i. James Montogomery Flagga

b. bLoie Fuller Poster ii. Peter Max

c. Jane Avril Poster iii. Jules Cheret

d. Toulousse Lautrec Poster iv. Henri de Toulousse Lautrec

Code:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) i iii iv ii

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

10. Match the Ad Agency with their TV Commercials:


a. Ogilvy & Mather i. IDBI campaign for, Fat Boy

b. Taproot India ii. Tanishq ‘True Diamond’ Campaign

c. DRAFT FCB+ULKA iii. Airtel’s ‘Har ek friend Zaroori hoto hai’

d. Lowe Lintas iv. Tata Docomo Campaign with the tagline ‘No getting away’

Code:

a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email