MCQs on Visual Arts -34

1. Match the following:

a. Terracotta i. Naum Gabo

b. Aquatic forms in marble ii. Rodin

c. Spontaneity in sculpture iii. Jean Hans Arp

d. Kinetic sculptures iv. Henry Moore

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: (D)

2. Match the following:

a. Apsidal Plan i. Vaital Deul

b. Khakhra type ii. Durga temple, Aihole

c. Dogoba iii. Humayun’s Tomb

d. Double Dome iv. Sri Lanka

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) ii iv iii i

(C) i ii iii iv

(D) iii i ii iv

Answer: (A)

3. Match the following:

a. Alexander Cunningham i. Formalism

b. Ernst Gombrich ii. Archaeology

c. Susanne Langer iii. Aesthetics

d. Roger Fry iv. Art History

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) ii iv iii i

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

4. Match the following:

a. Salon des Refuses i. England

b. Bauhaus ii. France

c. Fluxus iii. United States

d. Bloomsbury Group iv. Germany

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) ii iv iii i

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

5. Match the following:

a. Mural i. Prasoon Joshi

b. Print Making ii. Raghav Kaneria

c. Advertising iii. Joan Miro

d. Sculpture iv. Palaniappan

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

6. Match the following:

a. Raghurai i. Painting

b. J. Swaminathan ii. Ceramics

c. Subodh Gupta iii. Photography

d. Gurucharan Singh iv. Installation

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

7. Match the following sculptors with their work:

a. Henry Moore i. Woman of Venice

b. Rodin ii. The Kiss

c. Giacometti iii. Reclining figures

d. Brancusi iv. Sleeping muse

Codes:

a b c d

(A) iii ii i iv

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

8. Match the following:

a. Ray Maker i. Graphic

b. Seema Kohli ii. Sculpture

c. Pankaj Panwar iii. Painting

d. P.D. Dhumal iv. Ceramics

Codes:

a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iv iii ii i

(C) ii i iv iii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

9. Match the following:

a. Linseed oil i. Metal Sculpture

b. Resin ii. Print making

c. Grog iii. Painting

d. Patina iv. Ceramic

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i

(B) i ii iii iv

(C) iii ii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

10. Match the following:

a. Copper plate i. Serigraphy

b. Stone ii. Mezzotint

c. Cloth iii. Aquatint

d. Resin iv. Lithography

Codes:

a b c d

(A) ii iv i iii

(B) i ii iii iv

(C) iii i iv ii

(D) ii i iii iv

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog