MCQs on Visual Arts -35

1. Assertion (A): Pop art chiefly includes cinema, sex and comic strip.

Reason (R): Because its basic intention is to appeal the instinct and attention of common mass.

Codes:

(A) (A) is incorrect and (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct and (R) is partly correct.

(D) (A) is partly correct and (R) is correct.

Answer: (B)

2. Assertion (A): In Serigraphy, silk cloth is used for taking prints.

Reason (R): Because very fine pores of silk fabric allow the ink/paint to be transferred on the surface of medium.

Codes:

(A) (A) and (R) both are incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct and (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (B)


3. Assertion (A): Over the platen of a printing press a sheet of felt is used.

Reason (R): Because felt serves the purpose of cushion for paper for better impression.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are incorrect.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

4. Assertion (A): Hieroglyphics is found all over in Egyptian temples, pillars, palaces etc.

Reason (R): Because it was used for decoration.

Codes:

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) and (R) both are incorrect.

(C) (A) and (R) both are partly correct.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (A)

5. Assertion (A): Stoneware is fired on higher temperature than the baking terracotta.

Reason (R): Because higher temperature turns silica into vitrified condition which makes it harder and strong.

Codes:

(A) (A) is incorrect and (R) is correct.

(B) (A) is correct and (R) is also correct.

(C) (A) is correct and (R) is incorrect.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (B)

6. Assertion (A): Raku is made of coarse grained clay containing lots of grog and sand particles.

Reason (R): Because it gives desirable texture, finish and strength.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is also correct.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (C)

7. Assertion (A): Celadon is term for ceramics denoting particular type of colour and glaze.

Reason (R): It was originated in China and spread to Korea.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is partly correct.

Answer: (A)

8. Assertion (A): Referring to type, ‘serifs’ are appendage found on the top and bottom of Roman letters.

Reason (R): Serif types were presumably derived from chisel marks left after letters were cut into stone.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is also correct.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (C)

9. Assertion (A): Computer is a tool like camera, works best in hands of designers with knowledge of entire graphic process.

Reason (R): Hence, thinking before designing and coming up with idea is no more important part of the process.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is partly correct.

Answer: (A)

10. Assertion (A): Our world is a more visual place than ever before and today reader responds more to pictures that to words.

Reason (R): Printed materials that lack an illustration, must fail to make an impression on today’s audience.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is partly correct.

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog